4 out of 5
4
6 reviews

2ο Μέρος: Η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας

Το μάθημα αυτό είναι προϊόν της αγάπης μου για πτητικές μηχανές και για εγχειρήματα πτήσεων μεγάλου βεληνεκούς. Όταν, όμως, άρχισα να συγκεντρώνω το χρονογραφικό υλικό, ποτέ δεν φαντάστηκα τις βιβλιογραφικές δυσκολίες που θα συναντούσα και τα αμέτρητα κείμενα που έπρεπε να συμβουλευθώ για να φθάσω στο στάδιο της δημοσίευσης. Πουθενά δεν βρήκα ολοκληρωμένες πηγές και αυτό με ανάγκασε να ξοδέψω κόπο και χρόνο μελετώντας διάσπαρτα αρχεία, ώστε να καταλήξω στο κείμενο που ακολουθεί.

22 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 270 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 216 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 194,4 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

2ο Μέρος: Η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας

Χρονική Διάρκεια: 2 Μήνες

Κόστος μαθήματος: 216 €

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

 • Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
 • Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
 • Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Από μικρός, μαθητής ακόμα του Δημοτικού Σχολείου, είχα μανία με τις πτητικές μηχανές. Αρκεί κάτι να πέταγε και αρκούσε για να με εντυπωσιάσει. Με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα διπλάνα, που τα πρόλαβα να πετούν με περίσσια χάρη στον Αττικό ουρανό. Ζήλευα τους πιλότους, που είχαν την τύχη να τα χειρίζονται, να κινούνται ελεύθερα παντού στον τρισδιάστατο χώρο και να βλέπουν τη γη να ξεδιπλώνεται σαν χρωματιστός χάρτης κάτω από τα πόδια τους.

Μάζευα κομμάτια σύρματα και ξυλάκια του παγωτού και με αυτά έφτιαχνα σκελετούς διπλάνων σε επιτραπέζια κλίμακα, που ύστερα έντυνα με χαρτί για να ολοκληρώσω την κατασκευή τους. Μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου ήταν, όταν, μετά τον πόλεμο, η Κωσταντινουπολίτισα γιαγιά μου πήγε στην Πόλη και μου έφερε ένα άφτιαχτο μοντέλο διπλάνου σε κουτί, που μπορούσε να πετάξει καθώς λαστιχάκι που ξεστρίβονταν γύριζε τον έλικά του.

Παρά την απειρία μου σε σύνθετες κατασκευές, συναρμολόγησα το μοντέλο σε ελάχιστες μέρες και με λαχτάρα το δοκίμασα. Πέταξε καλύτερα από ότι φανταζόμουν. Ήταν μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία, που δεν ξεχνώ ποτέ. Πέρασε καιρός όταν κάποια μέρα ένας δυνατός αέρας παρέσυρε το αεροπλανάκι μου πάνω σε έναν τοίχο και το έκανε σκόνη, συμβάν που με λύπησε βαθύτατα.

Μια άλλη συγκλονιστική εμπειρία, που δοκίμασα, ήταν, όταν ο πατέρας μου αγόρασε τα δύο μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν “Από τη Γη στη Σελήνη” και “Γύρω από τη Σελήνη” και μου τα έφερε να τα διαβάσω. Άρχισα τότε για πρώτη φορά να σκέπτομαι ότι το αεροπλάνο δεν ήταν παρά μόνο το ξεκίνημα για τολμηρότερα εγχειρήματα. Φανταζόμουν ταξίδια στο διάστημα, που άρχιζαν από απλούς περίπατους στη Σελήνη, έφθαναν μέχρι θαρραλέες εξερευνήσεις πλανητών και κατέληγαν σε περιπετειώδεις περιπλανήσεις στο Γαλαξία.

Ήταν φαντασιώσεις, που δεν ξεπέρασα ποτέ και που επηρέασαν καθοριστικά την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή.

Πέρασα από τότε διάφορα στάδια επαγγελματικού προσανατολισμού στα γυμνασιακά μου χρόνια. Πρώτα σκέφθηκα να γίνω χειριστής αεροπλάνων και μετά σχεδιαστής. Τελικά, κατέληξα με βαριά καρδία να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός, γιατί δεν έβλεπα να υπάρχει κανένα αξιόλογο μέλλον στη Ελλάδα για σχεδιαστές αεροσκαφών, ενώ αντίθετα υπήρχε για ενεργειακούς μηχανικούς. Εκδηλωμένη, βέβαια, ζήτηση για συντηρητές αεροσκαφών υπήρχε, αλλά η δουλειά αυτή δεν περίμενα ότι θα μπορούσε ποτέ να είναι αρκετά δημιουργική, όπως επιθυμούσα.

Αφού τέλειωσα τις σπουδές μου ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, εργάσθηκα πρώτα στο Δημόκριτο και μετά στη ΔΕΗ, όπου υπηρέτησα στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας. Όμως, δεν βρήκα και στις δύο απασχολήσεις μου την πνευματική ικανοποίηση που ζητούσα από τα καθήκοντά μου. Για να σπάσω, μάλιστα, τη ρουτίνα της δουλειάς και της ζωής στην απόμακρη αυτή επαρχία, έφτιαξα έναν πύραυλο από χρωμονικελιούχο χάλυβα, τον οποίον εκτόξευσα επανειλημμένα με επιτυχία προς μεγάλη διασκέδαση των συναδέλφων μου. Ο πύραυλος είχε μήκος γύρω στο 1,5 μ. και διέθετε συγκλίνον-αποκλίνον ακροφύσιο, μαθηματικά υπολογισμένο για βέλτιστη ανύψωση. Το έφτιαξε το μηχανουργείο του Σταθμού βάσει προδιαγραφών μου.

Μετά από πέντε χρόνια στείρας επαγγελματικής δημιουργίας στην Ελλάδα, έφυγα για τις Η.Π.Α., παρακάμπτοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με άδεια της Αμερικανικής Κυβέρνησης, λόγω της εξειδίκευσής μου στη φυσική των ιονισμένων αερίων.

Εκεί, εργάσθηκα αρχικά στα Εργαστήρια Διαστημικών Ερευνών της Northrop και αργότερα στα Διαστημικά Προγράμματα της NASA, όπου βρήκα επιτέλους την επαγγελματική πλήρωση που ζητούσα. Θεωρώ ότι υπήρξα τυχερός στη ζωή μου, αφού μπόρεσα να βρω ικανοποιητική διέξοδο στις ανησυχίες μου.

Αργότερα, ως Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών μαζί με το φοιτητή μου Ανδρόνικο Φιλιό σχεδιάσαμε ένα μηχανοκίνητο αιωρόπτερο (από τα πρώτα στον κόσμο), το οποίον κατασκεύασε ο χαρισματικός τεχνικός πτητικών συστημάτων Πλάτων Κουρουμβακάλης. Πέταξε πολλές φορές με θεαματική επιτυχία. Σε επίσημη δε παρουσίασή του σε αξιωματούχους των Δυνάμεων Καταδρομών εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μαζικής παραγωγής του, αλλά το ενδιαφέρον αυτό έσβησε γρήγορα στα γρανάζια της γραφειοκρατικής αδιαφορίας.

Σχετικές εμπειρίες από τη συμμετοχή μου στο σχεδιασμό Διαπλανητικών Εγχειρημάτων στα πλαίσια του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος των Η.Π.Α. παρουσίασα σε προηγούμενο άρθρο μου στο Γαιόραμα (Ιαν.-Φεβ. 2005, σελ. 56-87) με τίτλο «Σχεδιασμός Επανδρωμένης Αποστολής στον Άρη». Εδώ, στο Κεφ. 3.3., με τίτλο «Η Κατάκτηση της Σελήνης», παρουσιάζω πρόσθετες εμπειρίες από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Απόλλων. Για να μπορέσω, μάλιστα, να καταλάβω καλύτερα τις καταπονήσεις που παραμόνευαν τους αστροναύτες στο διαστημικό χώρο, σκέφθηκα ότι έπρεπε να τις βιώσω και εγώ, ώστε τα προστατευτικά και διορθωτικά μας μέτρα να είναι σχεδιαστικά αποτελεσματικότερα. Έτσι, ζήτησα και υποβλήθηκα σε εκρηκτική αποσυμπίεση, σε ευρύ φάσμα κραδασμών, σε υποξεία, σε ανοξεία και σε έλλειψη βαρύτητας στο ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο KC-135 της NASA. Για καταπονήσεις, δε, στη γη μετά την επιστροφή των αστροναυτών, πήρα μαθήματα επιβίωσης σε αρκτικές, εύκρατες και ισημερινές περιοχές και σε ερήμους.

Το μάθημα αυτό είναι προϊόν της αγάπης μου για πτητικές μηχανές και για εγχειρήματα πτήσεων μεγάλου βεληνεκούς. Όταν, όμως, άρχισα να συγκεντρώνω το χρονογραφικό υλικό, ποτέ δεν φαντάστηκα τις βιβλιογραφικές δυσκολίες που θα συναντούσα και τα αμέτρητα κείμενα που έπρεπε να συμβουλευθώ για να φθάσω στο στάδιο της δημοσίευσης. Πουθενά δεν βρήκα ολοκληρωμένες πηγές και αυτό με ανάγκασε να ξοδέψω κόπο και χρόνο μελετώντας διάσπαρτα αρχεία, ώστε να καταλήξω στο κείμενο που ακολουθεί.

ΑΝΤΩΝΗΣ N. ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ, Σαντορίνη 2006

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ

Ο Καθηγητής Αντώνης Νικ. Κονταράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.), στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Υπηρέτησε, αρχικά, στον Δημόκριτο και στη Δ.Ε.Η. Αργότερα εργάσθηκε για την Κυβέρνηση και τη Βιομηχανία των Η.Π.Α. αρχικά ως ερευνητής και αργότερα ως ανώτατο στέλεχος της διοικητικής ιεραρχίας.

Το 1976 εξελέγη τακτικός καθηγητής στον τομέα Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από τη θέση αυτή αποχώρησε με εθελουσία έξοδο το 1984. Μεταξύ 1979 και 1982 διατέλεσε, παράλληλα, και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Μεταξύ 1985 και 1990 διετέλεσε Αντιπρόεδρος Επιχειρησιακής Στρατηγικής της Εταιρείας Biotech Research Laboratories στις Η.Π.Α. και παράλληλα καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου George Washington.

Το Μάρτιο του 1991 διορίσθηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός» και τον Οκτώβριο του 1992 επιλέχθηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου και υπηρέτησε μέχρι και το Φεβρουάριο του 1997.

Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Golden Filter S.A. Ανώνυμης Εταιρείας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Ευρεσιτεχνιών. Τέλος, τον Απρίλη του 1999 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» του Ε.Ε.Σ, αλλά παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους στα μέσα του 2000. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει είκοσι (20) βιβλία, καθώς και πάνω από σαράντα (40) τεχνικές εργασίες και σχεδιασμούς ερευνητικών προγραμμάτων.

 

 1. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ
 • Επί του φαινομένου της Ηλεκτρικής Διάσπασης του Ατμοσφαιρικού Αέρος. ΕΜΠ, 1960.
 • Εγχειρίδιο Χειριστού Ηλεκτρικού Πίνακος Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδος, ΔΕΗ, 1960.
 • Αναδρομή στην Προϊστορία της Σαντορίνης, 1970.
 • Santorini: The Volcanic Island in the Aegean Sea that Shaped the Western Culture, 1985.
 • Σαντορίνη Πορεία στο Χρόνο, (Ηλιότοπος, 2007).
 • Το Συναρπαστικό Ταξίδι στο Φεγγάρι: από τη φαντασία του Ιουλίου Βερν στην πραγματικότητα του Απόλλωνα, εκδόσεις Καστανιώτη, 1980
 • Οικονομική και Κοινωνικοί Ανάπτυξη: μια διηγηματική προσέγγιση, Εκδόσεις ΕΛΚΕΠΑ, 1996.
 • Οικολογικός και Κοινωνικός Επανασχεδιασμός μια επιστημονική τεκμηρίωση, Εκδόσεις ΕΛΚΕΠΑ, 1996.
 • Αρχές Διοικήσεως, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, 1983
 • Η Τέχνη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων, Β Έκδοση επαυξημένη, Εκδόσεις ΕΛΚΕΠΑ, 1992.
 • Το Μυστικό της Ηγεσίας, Εκδόσεις ΕΛΚΕΠΑ, 1994 (με τον Kenneth Blanchard).
 • Ξενοφών: Αρχαίος θεμελιωτής της σύγχρονης Διοίκησης, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, 1996.
 • Η Τέχνη Διοίκησης της Επιστημονικής και Τεχνολογικής, Έρευνας: οδηγός επιστημονικής ανακάλυψης, τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικής καινοτροπίας, (Εθνικόν Ίδρυμα Ερευνών, 2006)
 • Η Τέχνη Διοίκησης των Νοσοκομείων, Εκδόσεις Παρισιανού, 2003
 • Τα Αρχαία Μυστήρια, Εκδόσεις Σίρρις, 1999.
 • Αναζητώντας Νόημα Ζωής: Επιστήμη – Εσωτερισμός, Εκδόσεις Γκοβόστης, 2003 και 2006.
 • Η Αρχαιοελληνική Πρόκληση: Στοχασμός και Πράξη, Εκδόσεις Γκοβόστης, 2004.
 • Ο Αρχαιοελληνικός Κόσμος: Πρόκληση Στοχασμού και Πράξης, Εκδόσεις Γκοβόστης, 2006.
 • Υπαρξιακός Προβληματισμός και Επιστημονικές Προσεγγίσεις, Εκδόσεις Γκοβόστης, 2004 και 2006.
 • Χρονογραφία της Κατάκτησης των Αιθέρων και του Διαστήματος, Εκδόσεις Γκοβόστης, 2007.

Το μάθημα αυτό είναι προϊόν της αγάπης μου για πτητικές μηχανές και για εγχειρήματα πτήσεων μεγάλου βεληνεκούς. Όταν, όμως, άρχισα να συγκεντρώνω το χρονογραφικό υλικό, ποτέ δεν φαντάστηκα τις βιβλιογραφικές δυσκολίες που θα συναντούσα και τα αμέτρητα κείμενα που έπρεπε να συμβουλευθώ για να φθάσω στο στάδιο της δημοσίευσης. Πουθενά δεν βρήκα ολοκληρωμένες πηγές και αυτό με ανάγκασε να ξοδέψω κόπο και χρόνο μελετώντας διάσπαρτα αρχεία, ώστε να καταλήξω στο κείμενο που ακολουθεί.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

2ο Μέρος: Η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας

1
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
60
2
Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
60
3
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
4
2ο Μέρος – Η κατάκτηση των αιθέρων και του διαστήματος
21 questions