7o Mέρος – Εγκέφαλος και Συνείδηση

Στο ακόλουθο μάθημα, ο Penrose προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στη σύγχρονη επιστήμη, καθώς επιχειρεί μια ισχυρή επίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, δείχνει το δρόμο προς μια νέα επιστήμη, μια επιστήμη που μπορεί τελικά να εξηγήσει τη φυσική με βάση το νου…

26 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 600 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 480 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 432 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

7ο Μέρος – Εγκέφαλος και Συνείδηση

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 60

Ζ΄ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η Κβαντική Θεωρία και ο Εγκέφαλος.

Στο ακόλουθο μάθημα, ο Penrose προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στη σύγχρονη επιστήμη, καθώς επιχειρεί μια ισχυρή επίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, δείχνει το δρόμο προς μια νέα επιστήμη, μια επιστήμη που μπορεί τελικά να εξηγήσει τη φυσική με βάση το νου.

Ο Penrose παρέχει ισχυρά επιχειρήματα, για να υποστηρίξει το συμπέρασμά του ότι υπάρχει κάτι στη συνειδητή δραστηριότητα του εγκεφάλου που υπερβαίνει τον υπολογισμό – και για το οποίο δεν υπάρχει εξήγηση από την άποψη της σημερινής επιστήμης – για να διαφωτίσει σχετικά με το τι πιστεύει ότι μπορεί να είναι αυτό το «κάτι» και να προτείνει πού πρέπει να προχωρήσει μια νέα φυσική επιστήμη, ώστε να μπορέσουμε να το καταλάβουμε.

Ο Penrose διασχίζει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης επιστήμης, παρέχοντας διεισδυτικές ματιές σε όλα, από την υπολογισιμότητα του Turing και το θεώρημα του Godel, μέσω της γάτας του Schrodinger και του προβλήματος της δοκιμής βόμβας του Elitzur-Voidman, μέχρι την αναλυτική κυτταρική βιολογία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέταση της κβαντικής μηχανικής από τον Penrose, η οποία εισάγει μερικές νέες ιδέες, ειδικά όσον αφορά την κβαντική διεμπλοκή, τη μυστηριώδη δηλαδή διεπαφή όπου συναντώνται η κλασική και η κβαντική φυσική. Το σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση της κβαντικής θεωρίας, για να μπορέσει ο μαθητής να τον παρακολουθήσει.

Στο πεδίο της μικροβιολογίας, ο Penrose εξετάζει κυτταρο- σκελετούς και μικροσωληνίσκους, μικροσκοπικές υποδομές που βρίσκονται βαθιά μέσα στους νευρώνες του εγκεφάλου. Υποστηρίζει ότι οι μικροσωληνίσκοι και όχι οι νευρώνες μπορεί να είναι οι βασικές μονάδες του εγκεφάλου και ότι μέσα τους βρίσκονται τα σωρευτικά κβαντικά αποτελέσματα που είναι απαραίτητα για τη συνείδηση.

Για να χωρέσει στη φυσική κάτι που είναι τόσο ξένο προς την τρέχουσα φυσική μας εικόνα όσο το φαινόμενο της συνείδησης, πρέπει να περιμένουμε μια βαθιά αλλαγή – αυτή που αλλάζει τα ίδια τα θεμέλια της φιλοσοφικής μας άποψης ως προς τη φύση της πραγματικότητας. Η προσέγγιση του Penrose παρέχει μια διαφωτιστική ματιά στο πού μπορεί να συμβούν αυτές οι αλλαγές και ποια μπορεί να είναι η μελλοντική μας κατανόηση για τον κόσμο.

Διδάσκων: Sir Roger Penrose

Βιογραφία

Ο Sir Roger Penrose (γεννημένος στις 8 Αυγούστου 1931, Colchester, Essex, Αγγλία) είναι Βρετανός μαθηματικός και σχετικιστής που στη δεκαετία του 1960 υπολόγισε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά των μαύρων τρυπών.

Για το έργο του στις μαύρες τρύπες, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2020. Μοιράστηκε το βραβείο με τον Αμερικανό αστρονόμο Andrea Ghez και τον Γερμανό αστρονόμο Reinhard Genzel.

Το 1969, με τον Stephen Hawking, ο Penrose απέδειξε ότι όλη η ύλη μέσα σε μια μαύρη τρύπα καταρρέει σε μια ιδιομορφία, ένα γεωμετρικό σημείο στο διάστημα όπου η μάζα συμπιέζεται σε άπειρη πυκνότητα και μηδενικό όγκο.

Ο Penrose ανέπτυξε επίσης μια μέθοδο χαρτογράφησης των περιοχών του χωροχρόνου που περιβάλλουν μια μαύρη τρύπα (Ο χωροχρόνος είναι ένα τετραδιάστατο συνεχές που περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις του χώρου και μία του χρόνου).

Ένας τέτοιος χάρτης, που ονομάζεται διάγραμμα Penrose, επιτρέπει σε κάποιον να οπτικοποιήσει τα αποτελέσματα της βαρύτητας σε μια οντότητα που πλησιάζει μια μαύρη τρύπα.

Ανακάλυψε επίσης τα πλακίδια Penrose, στα οποία ένα σύνολο σχημάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ένα επίπεδο χωρίς τη χρήση επαναλαμβανόμενου σχεδίου.

Ο Penrose ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα του ορισμού της συνείδησης και έγραψε δύο βιβλία στα οποία υποστήριξε ότι η κβαντική μηχανική χρειάζεται για να εξηγήσει το συνειδητό μυαλό – The Emperor’s New Mind (1989) και Shadows of the Mind (1994).

Έγραψε το The Road to Reality (2004), μια εκτενή επισκόπηση των μαθηματικών και της φυσικής. Στο Cycles of Time: An Extraordinary New View of the Universe (2010), ο Penrose έθεσε τη θεωρία του για τη σύμμορφη κυκλική κοσμολογία, προσδιορίζοντας τη Μεγάλη Έκρηξη ως ένα ατελείωτα επαναλαμβανόμενο γεγονός. Έλαβε το μετάλλιο Copley της Βασιλικής Εταιρείας το 2008.

Εργογραφία

  • The Emperor’s New Mind: Concerning Computers, Minds, and The Laws of Physics (1989), Ελληνική μετάφραση: Ο νέος Αυτοκράτορας – Νοημοσύνη, τεχνητή νοημοσύνη, νόμοι της Φυσικής και υπολογιστές, μετάφρ. Βασιλική Νικολαΐδου, εκδ. Γκοβόστη, Αθήνα 1994.
  • Shadows of the Mind: A Search for the Missing Science of Consciousness (1994), Ελληνική μετάφραση: Σκιές του Νου, μετάφρ. Αργυρή Κλαδούχου, εκδ. Γκοβόστη, Αθήνα 1997.
  • The Road to Reality: A Complete Guide to the Laws of the Universe (2004), Ελληνική μετάφραση: Αναζητώντας την πραγματικότητα, μετάφρ. Βασιλική Πετροπούλου & Γιώργος Δούλης, εκδ. Γκοβόστη, Αθήνα 2010.
  • The Nature of Space and Time, με τον Stephen Hawking (1996) , Ελληνική μετάφραση: Η φύση του χώρου και του χρόνου, μετάφρ. Νίκος Ταμπάκης, εκδ. Γκοβόστη, Αθήνα 1996.
  • Cycles of Time: An Extraordinary New View of the Universe (2010).
  • Fashion, Faith, and Fantasy in the New Physics of the Universe (2016).
  • The Large, the Small and the Human Mind, με τους Abner Shimony, Nancy Cartwright και Stephen Hawking (1997).
  •  White Mars: The Mind Set Free, με τον Brian Aldiss (1999).

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

7o Mέρος - Εγκέφαλος και Συνείδηση

1
7η Ενότητα – Η Κβαντική Θεωρία και ο Εγκέφαλος.
2
7o Mέρος – Εγκέφαλος και Συνείδηση