4 out of 5
4
6 reviews

4ο Μέρος: Ο Ηράκλειτος, ο Εμπεδοκλής, ο Αναξαγόρας , οι Ατομικοί Φιλόσοφοι και οι Σοφιστές

Η Δυτική Φιλοσοφία, ως έκφραση ολόκληρου του κύκλου των Επιστημών, μόνον στους Έλληνες οφείλει την καταγωγή της και η Ιστορία της αποτελεί την κινητήρια ουσία του νεότερου παγκόσμιου πολιτισμού. Όλα τα προβλήματα, που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα, απασχόλησαν από νωρίς ήδη τον ελληνικό στοχασμό , ώστε σήμερα πολλές περιοχές ενός μεγάλου αριθμού επιστημονικών κλάδων είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν πλήρως και αξιόπιστα χωρίς την οργανική συσχέτισή τους με την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.

22 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 410 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 328 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 295,2 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

4o Μέρος – Οι Αρχές της Δυτικής Φιλοσοφίας

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 82€.

ΕΝΟΤΗΤΑ 4

 • Ο Ηράκλειτος: Περί της αδιακόπου μεταβολής των στοιχείων της φύσεως.
 • Ο Εμπεδοκλής: Η Φιλότης και το Νείκος, Η Θεωρία των Αισθήσεων.
 •  Ο Αναξαγόρας: Ο Νούς.
 • Ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος: Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ.
 •  Ο Πρωταγόρας, ο Γοργίας, ο Αντιφών, ο Πρόδικος, ο Ιππίας.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ελληνικού Πνεύματος, ο ήλιος της σοφίας, γύρω από τον οποίο στρέφεται έκτοτε η πνευματική ζωή της Ανθρωπότητας, είναι η δημιουργία της Επιστημονικής Φιλοσοφίας.

Η Δυτική Φιλοσοφία, ως έκφραση ολόκληρου του κύκλου των Επιστημών, μόνον στους Έλληνες οφείλει την καταγωγή της και η Ιστορία της αποτελεί την κινητήρια ουσία του νεότερου παγκόσμιου πολιτισμού.

Όλα τα προβλήματα, που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα, απασχόλησαν από νωρίς ήδη τον ελληνικό στοχασμό , ώστε σήμερα πολλές περιοχές ενός μεγάλου αριθμού επιστημονικών κλάδων είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν πλήρως και αξιόπιστα χωρίς την οργανική συσχέτισή τους με την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ

Ο Ευάγγελος A. Μουτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και απεδήμησε τον Ιούνιο του 2021. Διετέλεσε καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου εξελέγη Πρύτανης το 1977. Υπήρξε Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1984.

Διετέλεσε Επισκέπτης καθηγητής σε πολυάριθμα ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνούς κύρους και ήταν Επίτιμο ή Αντεπιστέλλον Μέλος πολλών εθνικών και διεθνών ξένων Ακαδημιών και Φιλοσοφικών Εταιρειών.

Οι έρευνες του Ευάγγελου Μουτσόπουλου στους τομείς της συστηματικής φιλοσοφίας και της ιστορίας της φιλοσοφίας τον οδήγησαν στη συγκρότηση και στη διεθνή επιβολή πέντε νέων φιλοσοφικών κλάδων: 1. της Καιρολογίας (ο ίδιος είναι γνωστός διεθνώς ως «φιλόσοφος της καιρικότητος»), 2. της Φιλοσοφίας της Τέχνης (με ανανεωμένη σημασία του όρου), 3. της Φιλοσοφίας του Ελληνικού Πολιτισμού (με τη σημασία της δευτερογενούς ερμηνευτικής αξιολόγησης της Ελληνικής φιλοσοφίας της τέχνης αλλά και των θεσμών), 4. της Ιστορίας της Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, 5. της Φιλοσοφίας του Κοσμοχώρου.

Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί και η επίσης πολύ σημαντική προσφορά του στη Φιλοσοφία της Μουσικής, προσφορά που τροφοδοτείται και από την δραστηριότητά του στον τομέα της Μουσουργίας. Δημιούργησε το Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum (CPGR), το οποίο ενέταξε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του υπό την προεδρία του Ιδρύματος Έρευνας και Εκδόσεων Νεοελληνικής Φιλοσοφίας. Ίδρυσε και διηύθυνε από τριακονταετίας και πλέον το διεθνές φιλοσοφικό περιοδικό Διοτίμα, ενώ η Ακαδημία Αθηνών του ανέθεσε ήδη από το 1984 την εποπτεία του περιοδικού Φιλοσοφία, το οποίο λειτουργεί ως Επετηρίδα του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 1984 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Όλυμπος – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο. Το έτος 2019 το Σωματείο του απένειμε Χρυσούν Μετάλλιον εξαιρέτου συμμετοχής στα δρώμενα της Heptapolis.

 

Εργογραφία

Ο Ευάγγελος Μουτσόπουλος, συγγραφεύς φιλοσοφικών έργων σε 60 τόμους και περίπου 400 άρθρων στους τομείς της Οντολογίας, της Αξιολογίας, της Αισθητικής, της Φιλοσοφίας της Ιστορίας και της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, θεωρείται μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στην Φιλοσοφία, την Τέχνη, τον Πολιτισμό και τις Κοινωνικές Επιστήμες των διανοητών του 20ου αιώνα.

Μερικά έργα:

 • La musique dans l’œuvre de Platon, Presses universitaires de France, Παρίσι 1958.
 • Φιλοσοφία της καιρικότητος, εκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1984.
 • Les structures de l’imaginaire dans la philosophie de Proclus, εκδ. Les Belles Lettres, Παρίσι 1985.
 • Οι αισθητικές κατηγορίες – Εισαγωγή σε μιαν αξιολόγηση του αισθητικού αντικειμένου, εκδ. Αρσενίδης, Αθήνα 1996.
 • Philosophie de la culture grecque, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, Αθήνα 1998.
 • L’ univers des valeurs, univers de l’ homme – Recherches axiologiques, εκδ. Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα 2005.
 • Thought, Culture, Action: Studies in the Theory of Values and its Greek Sources, εκδ. Ακαδημίας Αθηνών, Αθήνα 2006.
 • Du vrai, du beau, du bien: études philosophiques présentées au professeur Evanghélos A. Moutsopoulos, εκδ. Vrin, Παρίσι 1990.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

4ο Μέρος: Ο Ηράκλειτος

ο Εμπεδοκλής

ο Αναξαγόρας

οι Ατομικοί Φιλόσοφοι και οι Σοφιστές

1
Ο Ηράκλειτος: Περί της αδιακόπου μεταβολής των στοιχείων της φύσεως.
60
2
Ο Εμπεδοκλής: Η Φιλότης και το Νείκος, Η Θεωρία των Αισθήσεων.
60
3
Ο Αναξαγόρας: Ο Νούς.
60
4
Ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος: Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ.
5
Ο Πρωταγόρας, ο Γοργίας, ο Αντιφών, ο Πρόδικος, ο Ιππίας.
6
4o Mέρος – Αρχές της Δυτικής Φιλοσοφίας
64 questions