4 out of 5
4
6 reviews

3ο Μέρος: Διαφοροποίηση υποσυστημάτων και στάδια της κοινωνικής εξέλιξης

Στο μάθημα αυτό, ο Talcott Parsons αναλύει την έννοια της κοινωνίας και τις συναφείς προς αυτή κατηγορίες και εξηγεί πώς η γενετική σύσταση ενός ανθρώπινου οργανισμού αλληλεπιδρά με το εξωτερικό περιβάλλον, η ατομικότητα (προσωπικότητα) με το κοινωνικό σύνολο, στο οποίο είναι ενταγμένη, και το εκάστοτε πολιτισμικό σύστημα με τα κοινωνικά του υποσυστήματα. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο λήπτης του έχει μια σαφέστερη αίσθηση του κόσμου στον οποίο ζει και της θέσης του μέσα σ’ αυτόν.

22 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 230 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 184 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 165,6 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

3ο Μέρος: Διαφοροποίηση υποσυστημάτων και στάδια της κοινωνικής εξέλιξης

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 61,3  €

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

 • Διαφοροποίηση υποσυστημάτων κοινωνίας
 • Στάδια στην εξέλιξη της κοινωνίας

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στο μάθημα αυτό, ο Talcott Parsons αναλύει την έννοια της κοινωνίας και τις συναφείς προς αυτή κατηγορίες και εξηγεί πώς η γενετική σύσταση ενός ανθρώπινου οργανισμού αλληλεπιδρά με το εξωτερικό περιβάλλον, η ατομικότητα (προσωπικότητα) με το κοινωνικό σύνολο, στο οποίο είναι ενταγμένη, και το εκάστοτε πολιτισμικό σύστημα με τα κοινωνικά του υποσυστήματα.

Η αποσαφήνιση των εννοιών επιτρέπει στον ίδιο να παρουσιάσει κατά τρόπο εύληπτο και στον μαθητή να κατανοήσει πώς συντελούνται οι κοινωνικές αλλαγές συναρτήσει πάντα του χρόνου εκδήλωσης και εξέλιξης των κοινωνικών φαινομένων.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο λήπτης του έχει μια σαφέστερη αίσθηση του κόσμου στον οποίο ζει και της θέσης του μέσα σ’ αυτόν.

  • Διδάσκων: Talcott Parsons, κοινωνιολόγος.
  • Υπεύθυνος μαθήματος: Ευάγγελος Κάλιοσης

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ

  Talcott Parsons: (γεν. 13 Δεκεμβρίου 1902, Κολοράντο Σπρινγκς, Κολοράντο, Η.Π.Α. – πέθανε στις 8 Μαΐου 1979, Μόναχο, Δυτική Γερμανία) Αμερικανός κοινωνιολόγος του οποίου η θεωρία της κοινωνικής δράσης επηρέασε τις θεωρητικές βάσεις πολλών κλάδων της σύγχρονης κοινωνιολογίας. Το έργο του ασχολείται με ένα γενικό θεωρητικό σύστημα για την ανάλυση της κοινωνίας παρά με στενότερες εμπειρικές μελέτες. Του πιστώνεται ότι εισήγαγε το έργο των Max Weber και Vilfredo Pareto στην αμερικανική κοινωνιολογία.

  Αφού έλαβε το B.A. από το Amherst College το 1924, ο Parsons σπούδασε στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου έλαβε το διδακτορικό του. Το 1927 εισήλθε στη σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ως καθηγητής οικονομικών και άρχισε να διδάσκει κοινωνιολογία το 1931. Το 1944 έγινε τακτικός καθηγητής και το 1946 διορίστηκε πρόεδρος του νέου τμήματος κοινωνικών σχέσεων, θέση που κράτησε μέχρι 1956. Παρέμεινε στο Χάρβαρντ μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1973. Διατέλεσε, επίσης, πρόεδρος της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας το 1949.

  Ο Parsons ένωσε την κλινική ψυχολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία με την κοινωνιολογία, μια συγχώνευση που εξακολουθεί να λειτουργεί στις κοινωνικές επιστήμες. Το έργο του θεωρείται γενικά ότι αποτελεί μια ολόκληρη σχολή κοινωνικής σκέψης. Στο πρώτο του σημαντικό βιβλίο, The Structure of Social Action (1937), ο Parsons άντλησε στοιχεία από τα έργα πολλών Ευρωπαίων μελετητών (Weber, Pareto, Alfred Marshall και Émile Durkheim), για να αναπτύξει μια κοινή συστηματική θεωρία της κοινωνικής δράσης βασισμένη σε εθελοντική αρχή, δηλαδή οι επιλογές μεταξύ εναλλακτικών αξιών και δράσεων να είναι τουλάχιστον εν μέρει ελεύθερες.

  Όρισε ότι ο τόπος της κοινωνιολογικής θεωρίας δεν βρίσκεται στο εσωτερικό πεδίο της προσωπικότητας, όπως υποθέτουν οι Sigmund Freud και Max Weber, αλλά στο εξωτερικό πεδίο των θεσμικών δομών που αναπτύχθηκε από την κοινωνία. Στο The Social System (1951), έστρεψε την ανάλυσή του σε συστήματα μεγάλης κλίμακας και στα προβλήματα της κοινωνικής τάξης, της ολοκλήρωσης και της ισορροπίας. Υποστήριξε μια δομική/λειτουργική ανάλυση, μια μελέτη των τρόπων με τους οποίους οι αλληλένδετες και αλληλεπιδρώσες μονάδες, που σχηματίζουν τις δομές ενός κοινωνικού συστήματος, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση αυτού του συστήματος.

   

  1. Εργογραφία

  O Talcott Parsons στην δημιουργική του ηλικία έγραψε αξιόλογα κοινωνιολογικά έργα, που θαυμάστηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μερικά από τα οποία απετέλεσαν εξαιρετικά μαθήματα διδαχής στον πανεπιστημιακό χώρο.

  Τα Έργα

  • The Structure of Social Action (1937),

  • The Social System (1951),

  • Structure and Process in Modern Societies (1960),

  • Sociological Theory and Modern Society (1968),

  • Politics and Social Structure (1969)

  • Social Science: A Basic National Resource (1986)

  • American Society: Toward a Theory of Societal Community (2007)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

3ο Μέρος: Διαφοροποίηση υποσυστημάτων και στάδια της κοινωνικής εξέλιξης

1
3o Mέρος – Η βαθύτερη έννοια της Κοινωνίας
6 questions
2
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
90