4 out of 5
4
6 reviews

3ο Μέρος – Οι Επτά Σοφοί

Στα τέλη του 7ου αιώνα και στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ γεννήθηκαν και έδρασαν Επτά Μορφές του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, οι σκέψεις και οι συμβουλές των οποίων παρέμειναν ανεξίτηλες ως τις μέρες μας.Αυτές οι Μορφές ανήκαν στους Επτά Σοφούς, που σφράγισαν τις δέλτους της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 300 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 240 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 216 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

3ο Μέρος – Οι Επτά Σοφοί

Χρονική Διάρκεια:  2 Μήνες

Κόστος μαθήματος: 80 €

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

  •  ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
    Των Επτά Σοφών Συμπόσιον
    Εισαγωγή
    Μετάφραση Αρχαίου Κειμένου
  • ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στα τέλη του 7ου αιώνα και στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ γεννήθηκαν και έδρασαν Επτά Μορφές του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, οι σκέψεις και οι συμβουλές των οποίων παρέμειναν ανεξίτηλες ως τις μέρες μας.

Αυτές οι Μορφές ανήκαν στους Επτά Σοφούς, που σφράγισαν τις δέλτους της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Η περίοδος που οι Επτά Σοφοί έδρασαν, διακρίνεται από σημαντικά γεγονότα στην Τέχνη, την Σοφία, τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες, τα οποία αναπτύσσονται σε εξαιρετικό επίπεδο απ’ άκρο σε άκρο στον Ελληνικό χώρο.

Αρχίζοντας από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ και για μια περίοδο τουλάχιστον 10 αιώνων το Ελληνικό πνεύμα πάλεψε με τον μύθο και με τον φόβο, για να περιορίσει το σκοτάδι που βάραινε την ανθρώπινη ζωή και να προσθέσει στο άτομο υπευθυνότητα, επιστημονική γνώση, θάρρος και πάνω από όλα ελευθερία.

Η πραγματικότητα ως αποτέλεσμα παρατήρησης και γνώσης της ανθρώπινης φύσης και της φύσης του κόσμου, εξελίσσεται σε ολόκληρη αυτή την περίοδο με ασύλληπτους ρυθμούς.

Οι Επτά Σοφοί, φωτισμένοι από τη λάμψη της Ελληνικής Παιδείας που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων αυτής της εποχής, με την πρωτοπόρα διδασκαλία τους, συγκινούν και συναρπάζουν τον πνευματικό κόσμο.

Τα αποφθέγματά τους ταξιδεύουν στις Σχολές και στα κέντρα διανόησης της Αθήνας, της Ιωνίας και αναλύονται από τους πεφωτισμένους φιλοσόφους, χάριν της Παιδείας.

Ο Πλάτων γράφει στον «Πρωταγόρα» ότι «το λακωνίζειν», που τόσο εύστοχα χρησιμοποιούν οι Επτά Σοφοί, «εστίν φιλοσοφείν».

Οι Επτά Σοφοί δεν άφησαν στους επόμενους στοχαστές συστηματική γραφή.

Ο τρόπος έκφρασής τους στην ανάλυση της παρατήρησης, του συμπεράσματος και της απόδειξης, μέσω συνοπτικών εκφράσεων, άφησαν το αποτύπωμά τους σε ό,τι περιεκτικότερο και σοφότερο έχει να επιδείξει η ανθρώπινη διανόηση στο πέρασμα των αιώνων.

ΕΤΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΟΦΩΝ

Στο βιβλίο που γράφει ο Διογένης ο Λαέρτιος με τίτλο «Βίοι Φιλοσόφων», πρώτος μεταξύ των Επτά Σοφών σύμφωνα με τον «Κατάλογο των Αρχόντων» του Δημήτριου Φαληρέα, ήταν ο Θαλής ο Μιλήσιος, ενώ οι Επτά Σοφοί, ονομάσθηκαν «Σοφοί» την περίοδο κατά την οποία επώνυμος άρχων στην Ασία, ήταν ο Δαμασίας.

Ο Δαμασίας Β’ ζει στα χρόνια του Θαλή, του Πιττακού, του Σόλωνα, του Χίλωνα, ενώ η διγλωσσία Δαμάσιος ή Δαμασίας στην γραφή του ονόματός του γίνεται σύμφωνα με το «Πάριο Χρονικό» και αντίστοιχα με τον Αριστοτέλη, ο οποίος αναφέρει ότι, ο Δαμασίας Β’, ήταν επώνυμος άρχοντας 318 χρόνια πριν την σύνταξη του «Πάριου Χρονικού», δηλαδή το έτος 582 ή 581 π.Χ.

Να σημειωθεί ότι, κατά το έτος αυτό καθιερώνονται για πρώτη φορά στους Δελφούς τα «Πύθεια».

Ο Κλήμης της Αλεξανδρείας στο έργο «Στρώματα» αναφέρεται στον χρόνο που έδρασαν οι Έλληνες σοφοί, επισημαίνοντας ότι ο πρεσβύτερος των Σοφών είναι ο Θαλής ο Μιλήσιος.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι Σοφοί ανακηρύχθηκαν «Σοφοί», στο χρονικό διάστημα 586/5 και 581/0 π.Χ.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

1
Τρίτη Ενότητα