2o Mέρος – Ενέργεια και Περιβάλλον

Οι μελέτες του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα καθηγητού Ευστάθιου Μπουροδήμου πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1977 – 1978. Στην εποχή μας, στην Τρίτη δεκαετία, μετά το έτος 2.000, οι επιστημονικές προβλέψεις του καθηγητή Μπουροδήμου και των συνεργατών του αποτελούν μια εντελώς αναγνωρισμένη «βάσιν ερευνών» για τον εντοπισμό των προβλημάτων της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος…

26 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 260 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 208 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 187,2 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

2ο Μέρος – Ενέργεια και Περιβάλλον

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 52 €.

Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Οι μελέτες του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα καθηγητού Ευστάθιου Μπουροδήμου πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1977 – 1978.

Στην εποχή μας, στην Τρίτη δεκαετία, μετά το έτος 2.000, οι επιστημονικές προβλέψεις του καθηγητή Μπουροδήμου και των συνεργατών του αποτελούν μια εντελώς αναγνωρισμένη «βάσιν ερευνών» για τον εντοπισμό των προβλημάτων της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, οι σκιώδεις παραβιάσεις των οποίων, σήμερα οριοθετούν τους κορυφαίους κινδύνους της Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίοι πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν πριν το τελικό «αδιέξοδο» ορθωθεί αμετάκλητα απειλητικό μπροστά στην ανθρωπότητα.

Οι Ενότητες που συνθέτουν την ιστορική συνέχεια κατολίσθησης της ατμοσφαιρικής αρμονίας, θεωρείται απολύτως απαραίτητο να μελετηθούν σε βάθος από τους καινούργιους επιστημονικούς φορείς που έχουν ενταχθεί στις ομάδες αντιμετώπισης των κινδύνων της Κλιματικής Αλλαγής.

Πρέπει να σημειωθούν όλες οι επισημάνσεις που αναφέρονται στις προφητικές προβλέψεις του καθηγητή Ε. Μπουροδήμου, ο οποίος αφιέρωσε τον εαυτό του στην ισόβιο έρευνα εντοπισμού των κινδύνων της κλιματικής ισορροπίας, η οποία σήμερα κλυδωνίζεται δημιουργώντας μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Μελετήστε με ιδιαίτερη προσοχή το μάθημα αυτό και αγωνισθείτε με τον απαραίτητο ζήλο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, που τόσο απλόχερα αγκάλιασε για λογαριασμό μας την έννοια της ζωής, της ειρηνικής συνύπαρξης και της ευτυχίας που προσφέρει το περιβάλλον της φύσης. Αξίζει τον κόπο!

Διδάσκων: Ευστάθιος Μπουροδήμος

Βιογραφία

Ο Ευστάθιος Λ. Μπουροδήμος Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ. Πολυτεχνείου και Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών και Φιλοσοφίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (Sc. M., Ph. D. MIT 1996) εξελέγη Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Ιερσέης (RUTGERS UNIVERSITY) το 1966 και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης το 1969.

Δίδαξε και διετέλεσε Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων επί 25 έτη (1966 – 1991) στα πεδία και θέματα Υγειονομικής Τεχνολογίας, Μηχανικής Περιβάλλοντος, Ανωτέρων Μαθηματικών και Δυναμικής των Ρευστών, Οικολογικής Ισορροπίας, Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ελέγχου ρυπάνσεων-μολύνσεων της Υδρόσφαιρας.

Έχει συγγράψει πλέον των 85 επιστημονικών εργασιών, δημοσιευμένων σε περιοδικά παγκοσμίου κύρους. Συμμετείχε συνολικά σε 64 διεθνή Συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις και ερευνητικές εργασίες σε θέματα Υγειονομικής Τεχνολογίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ενεργειακού και Περιβαλλοντικού Προγραμματισμού.

Είναι παγκοσμίως γνωστός για τις εργασίες του στα προβλήματα, Υδροδυναμικής Υγειονομικής, Μηχανικής Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Τεχνολογικού Σχεδιασμού Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Συμμετείχε επίσης σε συσκέψεις της Επιτροπής Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες (1989-1990) ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ.

Ο Ευστάθιος Μπουροδήμος υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο από το έτος 1988 μέχρι το τέλος της ζωής του.

Συνεργάσθηκε στενά με τον Παύλο Πισάνο, τον μαθηματικό Ιπποκράτη Δάκογλου και τους Ακαδημαϊκούς Σόλωνα Κυδωνιάτη και Ευάγγελο Μουτσόπουλο σε θέματα που αφορούσαν το φυσικόν κάλλος και τη προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής των Δελφών στα πλαίσια της Τριλογίας «Heptapolis – Το Όραμα των Δελφών».

Τα βιβλία του «Πρόσκληση Εξυγίανσης» (1985) και «Περιβάλλον και Ανάπτυξη στον Ελληνικό Χώρο» (1990) αποτελούν σημαίνουσα προσφορά στρατηγικού Οικολογικού Σχεδιασμού ελέγχου ρυπάνσεως της υδρόσφαιρας. Ο Καθηγητής Μπουροδήμος εξελέγη τον Μάρτιο του 1976 Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Εργογραφία

Έγραψε τα βιβλία:

 1. ΠΑΙΔΕΙΑ ΙΔΑΝΙΚΩΝ
 2. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
 3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ
 4. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 5. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ

Στα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών φυλάσσονται τα επιστημονικά έργα του:

 1. ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ: Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ.
 2. ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΕΙΔΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
 3. ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
 4. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΥΣΕΩΣ – ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ.
 5. ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ.
 6. Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ.
 7. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
 8. ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ “ΝΕΦΟΣ” ΙΟΝΙΖΟΥΣΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ.
 9. ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ.
 10. ΠΟΙΟΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΑΕΙΦΟΡΙΑ – ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
 11. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ.
 12. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΟΣ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ.
 13. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
 14. ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ : Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ RIO DE JANEIRO ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ (3-13 ΙΟΥΝΙΟΥ, 1992).
 15. Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
 16. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
 17. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΕΩΣ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΜΟΛΥΝΣΕΩΣ ΕΚ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ CHERNOBYL ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.
 18. ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ: ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

2o Mέρος - Ενέργεια και Περιβάλλον

1
2η Ενότητα – Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης
2
2o Mέρος – Ενέργεια και Περιβάλλον
9 questions