2o Mέρος – Heisenberg – Η Αρχή της Απροσδιοριστίας

Ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός έλαβε χώρα στη φυσική κατά τα πρώτα τριάντα χρόνια του 20ου αιώνα. Οι εξελίξεις που προκάλεσαν αυτόν τον μνημειώδη κλονισμό αφορούσαν τη διατύπωση δύο δραματικά νέων θεωριών…

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 490 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 392 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 352,8 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

2ο Μέρος – Heisenberg, Η Αρχή της Απροσδιοριστίας

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 65,3 €

3η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ερμηνεία της Κβαντικής Θεωρίας της Κοπεγχάγης.

4η ΕΝΟΤΗΤΑ:Η κβαντική θεωρία και οι ρίζες της ατομικής επιστήμης.

Ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός έλαβε χώρα στη Φυσική κατά τα πρώτα τριάντα χρόνια του 20ου αιώνα. Οι εξελίξεις που προκάλεσαν αυτόν τον μνημειώδη κλονισμό αφορούσαν τη διατύπωση δύο δραματικά νέων θεωριών. Η πρώτη ήταν μια θεωρία του χώρου, του χρόνου και της κίνησης, που ονομάστηκε σχετικότητα. Η δεύτερη ήταν μια θεωρία για τη φύση της ύλης και των δυνάμεων που δρουν πάνω της. Η τελευταία είχε τις ρίζες της στην παρατήρηση του Μαξ Πλανκ ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπεται σε διακριτά πακέτα, ή κβάντα. Τη δεκαετία του 1920 αυτή η “κβαντική θεωρία” αναπτύχθηκε σε μια γενική Κβαντομηχανική. Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην πρώιμη διατύπωση της Κβαντομηχανικής και στη μετέπειτα αποσαφήνιση των επαναστατικών συνεπειών της. Όσοι αναγνώστες γνωρίζουν οτιδήποτε για την Κβαντομηχανική, θα γνωρίζουν ότι η περίφημη “αρχή της αβεβαιότητας”, βασικό στοιχείο της κβαντικής Φυσικής, φέρει το όνομα του Χάιζενμπεργκ.

Διδάσκων: Werner Karl Heisenberg

Βιογραφία

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Βέρνερ Χάιζενμπεργκ γεννήθηκε το 1901 στο Βούρτσμπεργκ της Γερμανίας.

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και για το διδακτορικό του έγραψε μια διατριβή σχετικά με την τύρβη σε ρεύματα ρευστών.

Ενδιαφερόμενος για την περιγραφή του πλανητικού ατόμου από τον Νιλς Μπορ, ο Χάιζενμπεργκ σπούδασε υπό τον Μαξ Μπορν στο Πανεπιστήμιο του Gottingen και στη συνέχεια, το 1924, πήγε στο Universitets Institut for Teoretisk Fysik στην Κοπεγχάγη, όπου σπούδασε υπό τον Μπορ.

Το 1925 δημοσίευσε μια εργασία με τίτλο “Σχετικά με την κβαντο-θεωρητική Επανερμηνεία των κινητικών και μηχανικών σχέσεων”, στην οποία πρότεινε μια επανερμηνεία των βασικών εννοιών της μηχανικής και ακολούθησε η δημοσίευση της αρχής της απροσδιοριστίας του το 1927.

Την ίδια χρονιά έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και διατήρησε τη θέση αυτή μέχρι το 1941, οπότε και διορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Kaiser Wilhelm στο Βερολίνο.

Μετά τον πόλεμο οργάνωσε και διηύθυνε του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Φυσική και την Αστροφυσική στο Γκότινγκεν, ενώ αργότερα, το 1958, μετακόμισε στο Μόναχο.

Ως δημόσιο πρόσωπο, προώθησε ενεργά την ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας και, το 1957, ηγήθηκε άλλων Γερμανών επιστημόνων που αντιτάχθηκαν σε μια κίνηση να εξοπλιστεί ο δυτικογερμανικός στρατός με πυρηνικά όπλα.

Το 1970 έγινε ομότιμος διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Ο Χάιζενμπεργκ τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1932 και έλαβε πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις. Πέθανε το 1976.

Εργογραφία

Έγραψε τα βιβλία:

 1. The Physical Principles of the Quantum Theory.
 2. Das Naturbild der heutigen Physik.
 3. Philosophic Problems of Nuclear Science.
 4. Physics and Beyond: Encounters and Conversations.
 5. Quantentheorie und Philosophie: Vorlesungen und Aufsätze.
 6. Philosophical problems of quantum physics.
 7. Tradition in Science.
 8. Physik und Philosophie: Weltperspektiven.
 9. Encounters with Einstein: And Other Essays on People, Places, and Particles.
 10. Physics and Philosophy: The Revolution in Modern Science (Great Minds Series).
 11. Der Teil und das Ganze: Gespräche im Umkreis der Atomphysik.
 12. Deutsche und Jüdische Physik.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)