4 out of 5
4
6 reviews

2ο Μέρος – Κριτική Παιδαγωγική και Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία

Το παρόν μάθημα εδράζεται στην κυτταρική υπόσταση του σχολείου στο κοινωνικό οικοδόμημα και επιχειρεί να διερευνήσει το κατά πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις η χειραφετική εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες θεωρίες περί εκπαιδευτικής διοίκησης, είναι σε θέση δυνητικά να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κουλτούρας στην εκπαίδευση, η οποία με τη σειρά της, διαχεόμενη σε όλο το φάσμα των σύγχρονων κοινωνιών, μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των Πολιτικών Συστημάτων προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής ολοκλήρωσης .

37 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 430 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 344 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 309,6 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

2ο Μέρος: Κριτική Παιδαγωγική και Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία

Χρονική Διάρκεια:  1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 49 €

 • 3η Ενότητα – Θεμελιώδεις αρχές και σκοποί της Κριτικής Παιδαγωγικής
 • 4η Ενότητα – Το εκπαιδευτικό ζήτημα υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας

Πρόλογος Μαθήματος

Το παρόν μάθημα εδράζεται στην κυτταρική υπόσταση του σχολείου στο κοινωνικό οικοδόμημα και επιχειρεί να διερευνήσει το κατά πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις η χειραφετική εκπαίδευση σε συνδυασμό με τις σύγχρονες θεωρίες περί εκπαιδευτικής διοίκησης, και πιο συγκεκριμένα τα μοντέλα της μετασχηματιστικής και της κατανεμημένης ηγεσίας, είναι σε θέση δυνητικά να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κουλτούρας στην εκπαίδευση, η οποία με τη σειρά της διαχεόμενη σε όλο το φάσμα των σύγχρονων κοινωνιών μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των Πολιτικών Συστημάτων προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής ολοκλήρωσης.

Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν αναδεικνύουν διασταλτικά τη δυνατότητα η χειραφετική εκπαίδευση να διαμορφώσει μακροπρόθεσμα έναν νέο τύπο ανθρώπου, τον Ολοκληρωμένο Άνθρωπο (Homo Completus).

Ο νέος ενεργητικός, υπεύθυνος, ελεύθερος και δημιουργικός τύπος ανθρώπου μπορεί να αποτελέσει τον φορέα μετάβασης των πολιτικών συστημάτων σε γνησιότερες δημοκρατικές μορφές, με οδηγό το ιδεώδες της πάλαι ποτέ Aθηναϊκής Δημοκρατίας, στο οποίο αποκλειστικοί κάτοχοι και νομείς της εξουσίας ήταν οι πολίτες.

Η συσχέτιση αυτή, επειδή ακριβώς δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε ευθύγραμμη, γίνεται υπό το πρίσμα του θεωρητικού ρεύματος της Κριτικής Παιδαγωγικής, όπως και της Κοινωνικής Επιστήμης της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας, που αμφότερα προσφέρουν πολύ χρήσιμα εργαλεία για την άσκηση μιας διεισδυτικής κριτικής της ισχύουσας εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Βιογραφία Διδάσκοντος

Ο Βαγγέλης Κάλιοσης είναι ιστορικός, λογοτέχνης  και ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας. Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1968 στην πόλη Ζίγκεν του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην τότε Δυτική Γερμανία, μεγάλωσε στην Πρέβεζα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό με θέμα την εκπαιδευτική ηγεσία και διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2014  διευθύνει δημόσιες εκπαιδευτικές δομές.

Εργογραφία Διδάσκοντος

 • Ακροβασίες, Εκδόσεις Έψιλον, 1991 –  Ποίηση
 • Όμηρος Εταίρας, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997 –  Διηγήματα
 • Και Τώρα Τι Θα Γίνουμε Χωρίς Τρομοκράτες, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006  – Μυθιστόρημα
 • Η Κρίση του Κοινοβουλευτισμού και το Αίτημα της Άμεσης Δημοκρατίας, Εκδόσεις Χρ. Δαρδανός, 2011 – Δοκίμιο
 • Το Τσιπάκι Της Γνώσης, Εκδόσεις Κάκτος, 2019 –  Μυθιστόρημα
 • Συνάντηση με τον Γιάννη Ρίτσο υπό τη Σονάτα Του Σεληνόφωτος, Εκδόσεις Όστρια, 2020 – Ποίηση
 • The Chip of Knowledge, Ontime Books, London 2020 – Novel
 • Εγχειρίδιο Γενικής Παιδείας – Προσαρμογή για την ελληνική έκδοση του βιβλίου  των J.F. Braunstein & B. Phan, Εκδόσεις Πατάκη, 2009 – Εκπαίδευση
 • Μεγάλο Ηλεκτρονικό Λεξικό Νεοελληνικής Γλώσσας, Εκδόσεις Πατάκη – Συλλογικό έργο
 • Από τη Μπάφρα μέχρι τη NASA, η “μυθιστορηματική” βιογραφία της πρώτης Ελληνίδας αστροφυσικού, Εκδόσεις Όστρια 2022 – Βιογραφία                                                                                               

  ΣΗΜ: Έχει συγγράψει επίσης πολλά εκπαιδευτικά βιβλία.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

2ο Μέρος - Κριτική Παιδαγωγική και Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία

1
Θεμελιώδεις αρχές και σκοποί της Κριτικής Παιδαγωγικής
15 ημέρες
2
Θεμελιώδεις αρχές και σκοποί της Κριτικής Παιδαγωγικής – Ερωτηματολόγιο
10 questions
3
Το εκπαιδευτικό ζήτημα υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας
15 ημέρες
4
Το εκπαιδευτικό ζήτημα υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας – Ερωτηματολόγιο
10 questions