4 out of 5
4
6 reviews

1ο Μέρος – Δοκίμια Αρετής του Πολίτη

Ακονίζοντας τα όπλα τους και συσσωρεύοντας πλούτη και γνώσεις οι άνθρωποι λησμόνησαν ότι όλοι είμαστε Τέκνα Αγάπης!
Υγιείς και σταθερές Κοινωνίες είναι οι εναρμονισμένες με ευέλικτα συστήματα αξιών και αρετών, που καλλιεργούνται με την Ολιστική Παιδεία και Αγωγή!

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 380 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 304 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 273,6 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

1ο Μέρος – Δοκίμια Αρετής του Πολίτη

Χρονική Διάρκεια:  2 Μήνες

Κόστος Μαθήματος:  101,3 €

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Δοκίμια

 • Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΣ ΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΜΑΣ
 • Η ΑΝΔΡΑΓΩΓΙΚΗ ΩΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ
 • Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΡΕΤΗ
 • Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ
 • Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΩΣ ΑΡΕΤΗ
 • Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΩΣ ΑΡΕΤΗ
 • ΣΥΜΠΟΝΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Είμαστε πλάσματα Διανοητικά, αλλά και Συναισθηματικά!

Το συναίσθημα είναι η μεγάλη κινητήρια δύναμη της ζωής μας.Κανένας δεν έζησε με φρόνηση, χωρίς να  χρησιμοποιήσει τη διάνοια, αλλά κανένας μας δεν έζησε έντονα, χωρίς συναίσθημα! Χωρίς συγκίνηση ο άνθρωπος καθίσταται απαθής. Όχι φυσικά με αχαλίνωτη συγκίνηση, αλλά εν μέτρω. Ούτε πρόχειρη συγκίνηση που συνιστά συνήθως επικίνδυνη δύναμη, όπως και ο αχαλίνωτος φόβος που μας παραλύει. Κανένας άνθρωπος δεν έζησε ποτέ εντατικά ή δεν εργάσθηκε σθεναρά για το καλό του κόσμου, χωρίς να υποκινηθεί από μια βαθιά συγκίνηση.

Αποκλείοντας τη συγκίνηση, αποκλείουμε τη ψυχική δύναμη για μια πιο ωραία και πιο αξιόλογη ζωή.

Ο ηρωισμός άγει τους ανθρώπους σε αφάνταστα ύψη αντοχής. Η θρησκευτική συγκίνηση οδήγησε πολλούς να υποστούν αλύγιστοι το μαρτυρικό θάνατο και να προβούν σε πράξεις ανυπέρβλητης συμπόνιας και βοήθειας προς δυστυχισμένους και αδύναμους!

Με την ώθηση της ευγενικής συγκίνησης μπορούμε να ανεβούμε σε ύψη που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φτάσουμε μόνον με τη ψυχρή λογική.

Η ικανότητα να αισθανόμαστε βαθιά είναι απαραίτητη για μια ζωή που αξίζει. Ούτε αναχαίτηση, αλλά ούτε ελεύθερη και αχαλίνωτη εκδήλωση της συγκίνησης. Πάντα να συνοδεύεται με τον Λόγο. Νοημοσύνη και συγκίνηση σε αρμονική σύνθεση. Το να σκεφτόμαστε με διαύγεια και να συναισθανόμαστε βαθιά μάς οδηγούν σε μια γόνιμη ζωή!

Απαιτείται και ένα τρίτο ουσιαστικό μέγεθος για την αρμονική σύνθεση. Η βούληση για πράξη του αγαθού. Ήτοι, η ηθική επίκτητη διάθεση να κάνουμε το καλό, που βρίσκεται μέσα στην αλήθεια.

Δεν υπάρχει απόλυτο καλό. Δεν υπάρχει καλό καθαυτό, που θα αρκούσε να το γνωρίσουμε και να εφαρμόσουμε. Το καλό δεν είναι προς θεώρηση. Είναι κάτι που πρέπει να πράξουμε. Αυτό σημαίνει αρετή: προσπάθεια να συμπεριφερόμαστε καλά, και το καλό ορίζεται μέσα από αυτή την προσπάθεια. Ουσιαστικά μιλάμε για πρακτική ηθική στάση και συμπεριφορά.

Επιμέρους αρετές είναι πολλές και δεν μπορούμε απλά να τις αναγάγουμε όλες σε μία και μόνη ( ίσως στην ανυστερόβουλη αγάπη της αγάπης!). Είναι οι ηθικές αξίες μας στην πράξη, δηλαδή «ενσαρκωμένες»! Πάντα μοναδικές! Όπως μοναδικός είναι και ο καθένας μας.

Πολλές, όσα είναι τα ελαττώματά μας, που οι αρετές καλούνται να καταπολεμήσουν ή να διορθώσουν!

Αρμοστικότητα (fitness) είναι η δυναμική ικανότητα του ατόμου να εναρμονίζεται στις συνθήκες του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος. Όλα τα έμβια κατευθύνουν τις δυνάμεις τους για να προσαρμοστούν το δυνατόν καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον. Ο άνθρωπος με φιλοδοξίες του προσπαθεί να κυριαρχήσει τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Έτσι το τροποποιεί θετικά ή αρνητικά, με διαδικασίες αλληλοσυμπληρούμενες για εναρμόνιση του στα προσωπικά όρια.

Προϋπόθεση, όμως, είναι η πίστη του, σε μια καλύτερη πραγματικότητα με βάση τις αιώνιες κοινές αξίες, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει στερεό έδαφος για ανάπτυξη εύρυθμων κοινωνιών.

Κινητήρια δύναμη όλων των ανθρώπινων προσπαθειών υπήρξε ο φόβος και στόχος η ασφάλεια. Η πιο κατάλληλη στρατηγική και ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για επίτευξη της ασφάλειας πιστεύτηκε από τον άνθρωπο, έως και σήμερα, η απόκτηση υλικής ισχύος και γνώσης για επιβολή του στον διπλανό του.

Στην πράξη ο δρόμος αυτός αποδείχθηκε, μάλλον, αδιέξοδος. Ούτε η ασφάλεια είναι καλύτερη ούτε ο φόβος λιγότερος.

Η συσσώρευση ισχύος και γνώσης μετατράπηκε σε απειλή, γιατί προκάλεσε δυσμένεια σε εκείνους, που διαθέτουν λιγότερη γνώση και ισχύ και οι οποίοι από φόβο αναζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια. Έτσι η ευημερία και η ισχύς εκφυλίζονται.

Εκείνοι που έχουν ακόμη τη δύναμη οδηγούνται από φόβο σε όλο και πιο ασύστολη τάση προς τη βία, οι άλλοι οδηγούνται σε παραίτηση, αρρώστια, ακηδία και αφανισμό.

Ακονίζοντας τα όπλα τους και συσσωρεύοντας πλούτη και γνώσεις οι άνθρωποι λησμόνησαν ότι όλοι είμαστε Τέκνα Αγάπης!

Υγιείς και σταθερές Κοινωνίες είναι οι εναρμονισμένες με ευέλικτα συστήματα αξιών και αρετών, που καλλιεργούνται με την Ολιστική Παιδεία και Αγωγή!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ

Γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1942 στον Άγιο Βλάσιο Λιβαδειάς Βοιωτίας

 • Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) το 1966 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Μηχανικού
 • Αποστρατεύθηκε το 1999 με τον καταληκτικό βαθμό του Αντιστρατήγου και του απονεμήθηκε ο τίτλος Επιτίμου Διοικητού ΣΔΑ
 • Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ
 • Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Μεταπτυχιακές σπουδές :Royal College of Defense Studies) στο Λονδίνο.
 • Τιμητικές διακρίσεις: Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β’ Τάξεως, Χρυσός Σταυρός Τάγματος Τιμής, Ταξιάρχης του Φοίνικα του Τάγματος, Ταξιάρχης Τιμής και άλλα.
 • Απόφοιτος της Σχολής ABC. Διδάχτηκε σχέδιο στο Ε.Μ.Π. και παστέλ-ακουαρέλα σε επαγγελματικούς κύκλους σπουδών στο Λονδίνο. Ανέπτυξε καλλιτεχνική δραστηριότητα, την οποία συνεχίζει να ασκεί. Είναι Μέλος του ΤΕΕ και ΕΕΤΕ.
 • Έχει πραγματοποιήσει τριάντα πέντε και πλέον ατομικές εκθέσεις και δέκα ομαδικές σε Αθήνα, Λευκωσία, Λεμεσό, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Κεφαλληνία, Ναύπλιο, Λιβαδειά, Άμφισσα, Ξάνθη, κ.λπ.

Έργα του  βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε περισσότερες από τριάντα χώρες σε όλο τον κόσμο.

 • Ομιλεί: Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά.
 • Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος μέχρι 2008 της Τεχνικής Εταιρείας ΑΕ Μελετών και Κατασκευών «Χρυσή Τομή», η οποία συστάθηκε το 1999 με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον χώρο της μελέτης και της κατασκευής οικοδομικών έργων και στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις γιοί του.
 • Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Υ.ΕΘ.Α (2000-2004). Πρόεδρος του Συλλόγου Λεβαδέων «Λάμπρος Κατσώνης» (2002-2006) και (2015-2018). Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Σ.Ε. 1966 (2012 έως σήμερα) και Πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών ΜΧ (2010-2016).

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ

 • Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της πρωτοβουλίας «Κιβωτός Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων», που ιδρύθηκε στις 20 Μαΐου 2015.
 • Εξέδωσε τις κατωτέρω πρωτότυπες εργασίες (πονήματα-δοκίμια):

1. Γενικές Αρχές Συγκροτήσεως Πολεοδομικών Στρατοπέδων, 1974

2.Μέθοδος διελεύσεως και γεφυρώσεως ποταμών, 1982

3.Μέθοδος ταχείας επισκευής αεροδρομίων, 1983

4.Προοπτικές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (1998)

5.Βοιωτικό κάλλος, (2000)

6.Η γυναίκα στην Τέχνη, (2002)

7.Ολιστική Παιδεία, Δοκίμια, «Η ΛΗΚΥΘΟΣ ΜΟΥ»(2018)

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες σε μορφωτικούς συλλόγους και ανοικτά πανεπιστήμια, με κύριο θέμα «Παιδαγωγία-Ανδραγωγία-Δόμηση Προσώπου». Κατά το Δ’ Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών (Ε.Β.Μ.), Λιβαδειά, 2000) παρουσίασε το θέμα «Βοιωτικό κάλλος» (Επετηρίδα Ε.Β.Μ., Αθήνα 2008, τόμος Δ’ τεύχος (β), σσ.447-474).

Ο Σταύρος Ράλλος γεννήθηκε στις 17-11-50 στη Θεσσαλονίκη, από Ίωνες γονείς. Από τα παιδικά του χρόνια ήταν ένα ατίθασο πλάσμα. Του άρεσε να διαβάζει, να ρωτάει, να ταξιδεύει, να ψάχνει και να αυτοσχεδιάζει όταν έμενε μόνος. Μια μέρα στα 18 του αποφάσισε να ταξιδέψει, αφού δεν τον χώραγε ο τόπος. Ούτε και σήμερα τον χωράει.

 

Το 1968 μπαρκάρισε σαν Δόκιμος (Ναυτόπαις) σε ένα ποντοπόρο πλοίο. Μετά τα δύο πρώτα ταξίδια, γύρισε και υπηρέτησε κανονικά τη στρατιωτική του θητεία 27 μήνες τότε. Κατόπιν συνέχισε να ταξιδεύει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Υδρογείου. Ταξίδεψε συνολικά με 14 ποντοπόρα πλοία.

 

Το 2012 Νοέμβριο, είναι φιλοξενούμενος στην Ρόδο για αναγνώριση και πιστοποίηση βοτάνων, από ερευνήτρια που τον προκάλεσε, και προσκάλεσε στην Ρόδο για έρευνα, στα Δωδεκάνησα.

 

Το 2003 – 2009, σπούδασε Βοτανοθεραπεία, και Βοτανολογία. Μετά από έξι χρόνια σπουδών και ερευνών, βρήκε, μαζί με συνεργάτες βοτανολόγους, ερευνητές, καθηγητές, όπως ο βοτανολόγος Νικόλαος Μαρκάκης, ο καθηγητής γεωπόνος Θεόδωρός Κουτσός τα 31 βότανα της Μαρίας Τρέμπεν, τα οποία συλλέγει ο ίδιος και μαζί με τους συνεργάτες του τα ερεύνησαν και τα πιστοποίησαν.

 

Από το 2003 – 2012 αρθρογραφούσε σε 3 εφημερίδες της Μακεδονίας, σχετικά με την έρευνα του στα Φαρμακευτικά Βότανα.

 

Έχει ταξιδέψει σε περισσότερα από 80 κράτη του κόσμου. Έχει γνωρίσει τον Γέροντα Παϊσιο και άλλες χαρισματικές προσωπικότητες.

Την περίοδο 2006 – 2012 βοηθά ασθενείς, με σκληρές παθήσεις να ωφεληθούν και αρκετοί από εξ αυτών, αναρρώνουν πλήρως, παράλληλα με την ιατρική. Σε αυτό το σημαντικό θέμα είναι απόλυτος.

Πιστεύει ότι χωρίς τη διάγνωση και την επίβλεψη του γιατρού, χωρίς τις ανάλογες εξετάσεις και την αναβάθμιση της ψυχολογίας του ασθενούς, με τη συνεργασία του γιατρού δεν γίνεται καμιά μα καμιά κίνηση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

Υπάρχουν πενήντα έργα του στη ΣΣΕ, όπως και το «Μνημείο της Θυσίας», ενώπιον του οποίου ορκίζονται οι Ευέλπιδες.

Έχουν κυκλοφορήσει Μετάλλιο της ΣΣΕ, δύο γραμματόσημα και αφίσες με ποικίλα θέματα.

Έχουν γράψει:

« …διακρίνεται για την ποιότητα και τον εκφραστικό πλούτο, επιβάλλεται με τη δύναμη υποβολής του χρώματος και την ποιότητα των διατυπώσεων…» (Χρύσανθος Χρήστου, Ακαδημαϊκός)

«… τα έργα του προξενούν ευχάριστη έκπληξη  και ορισμένα θαυμασμό, ειδικά για την τεχνική ικανότητα του χειρισμού του δύσκολου υλικού της υδατογραφίας…» (Παν. Τέτσης,  Ζωγράφος-Ακαδημαϊκός)

«…με το εικαστικό του ένστικτο και την κατακτημένη του εμπειρία επέλεξε την πιο ταιριαστή και εναρμονισμένη χρωματική έκφραση.» (Γιώργος Καλακαλλάς , Γλύπτης –καθ. ΕΜΠ).

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

1ο Μέρος - Δοκίμια Αρετής του Πολίτη

1
Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΣ ΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΜΑΣ
2
Η ΑΝΔΡΑΓΩΓΙΚΗ ΩΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ
3
Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΡΕΤΗ
4
Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ
5
Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΩΣ ΑΡΕΤΗ
6
Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΩΣ ΑΡΕΤΗ
7
ΣΥΜΠΟΝΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ
8
1ο Μέρος – Δοκίμια Αρετής του Πολίτη
22 questions