1o Mέρος – Αρχιτεκτονική

Το μάθημα αυτό έχει για βάση τη διάλεξη, που υπό τον ίδιο τίτλο δόθηκε στην Ακαδημία των Αθηνών τον Μάρτιο του 1980 και τονίζει τον αρχικό σκοπό της διαλέξεως, που είναι μια διαμαρτυρία για την αδιαφορία και την αναλγησία, που η σημερινή κοινωνία έδειξε τόσο στα παραδοσιακά μας κτήρια, όσο και στην πόλη των Αθηνών γενικότερα.

26 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 600 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 480 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 432 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

1ο Μέρος – Αρχιτεκτονική

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 96 €.

Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ

 • Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Αναγέννηση και η κακοποίηση της.
 • Επίμετρον

Πρόλογος

Το μάθημα αυτό έχει για βάση τη διάλεξη, που υπό τον ίδιο τίτλο δόθηκε στην Ακαδημία των Αθηνών τον Μάρτιο του 1980. Το κείμενό της επαυξημένο, αλλά και συμπληρωμένο τόσο με τα «Παρεπόμενα» όσο και με την «Συμβολή στην Ιστορία του Νεοκλασσικισμού» και με μεγάλο αριθμό φωτογραφιών και σχεδίων, τονίζει τον αρχικό σκοπό της διαλέξεως, που είναι μια διαμαρτυρία για την αδιαφορία και την αναλγησία, που η σημερινή κοινωνία έδειξε τόσο στα παραδοσιακά μας κτήρια, όσο και στην πόλη των Αθηνών γενικότερα.

Είναι πράγµατι λυπηρό να διαπιστώνεται ότι, ενώ οι πρώτοι Αθηναίοι τον 19ο  αιώνα πάσχισαν να φτιάξουν μια Πρωτεύουσα σέ ανθρώπινη ανοικοδόμηση, που τη χαρακτήριζε ή εκπληκτική μορφολογική ενότητα του Νεοκλασσικού ρυθμού, αυτού που συνταιριάζει τη Λογική με το Όνειρο, αντίθετα οι επήλυδες Αθηναίοι του 20ου αιώνα, με την αρπακτική κερδοσκοπία, που κυριαρχούσε στη δική τους δόμηση, κατέστρεφαν το έργο των πρώτων και κατάντησαν την ’Αθήνα ένα γιγάντιο νεοπλουτικό και απάνθρωπο συνοικισμό. Το λυπηρότερο είναι ότι η εκμηδένιση και η κακοποίηση των σωζομένων κτηρίων της Αθήνας γενικότερα συνεχίζεται τόσο από ιδιώτες, όσο και από το Δημόσιο, που όμως σε κάθε περίπτωση, με κροκοδείλια δάκρυα τα προπέμπουν στην καταστροφή.

Το μάθημα αυτό ας γίνει αφορμή να δημιουργήσει ενδιαφέρον για τους φοιτητές αλλά και επιστήμονες της Ελληνικής Κοινωνίας καὶ της Πολιτείας, ώστε οι κίνδυνοι που απειλούν την πόλη του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Περικλή να εξαφανισθούν τελείως για να μην καταστρέψουν ό,τι καλό ακόμη έχει απομείνει στην πόλη των σημερινών Αθηναίων.

Η επέκταση του κειμένου της αρχικής διαλέξεως εμπόδισε τη δημοσίευση στα «ΠΡΑΚΤΙΚΑ» της Ακαδημίας Αθηνών. Γι’ αυτό δημοσιεύεται αυτοτελώς στη σειρά «Ε΄. ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ» της Ακαδημίας Αθηνών.

Σόλων Κυδωνιάτης (1906 – 10/3/2001)

Βιογραφία

Έλληνας Αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στην Τρίπολη και πέθανε στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Γαλλία) στην Ecole de Genie Rurale (1938 -1939). Καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Θεσσαλονίκης και ήταν γιός του Παναγιώτη Κυδωνιάτη και μεγαλύτερος αδελφός του συνθέτη και πιανίστα Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας ασχολήθηκε από το 1927 ιδιαίτερα με την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών και επιμελήθηκε την κατασκευή εκκλησιών.

Το 1942 διετέλεσε νομομηχανικός του Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Το 1956 εξελέγη καθηγητής Αγροτικής Αρχιτεκτονικής και στοιχείων Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π.

Ενώ το 1977 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Τάξη Ταγμάτων Καλών Τεχνών. Το 1985 διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Σε πρώτο γάμο νυμφεύθηκε τη Μαρία Νίκα, δισέγγονη αγωνιστή του 1821 Στρατηγού Παναγιωτάκη Νοταρά αποκτώντας μία κόρη. Σε δεύτερο γάμο νυμφεύθηκε την Ιωάννα Παπαϊωάννου (Ζανέτ) γνωστή λογοτέχνη και συγγραφέα.

Βιβλία:

Συνέγραψε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα βιβλία :

 • Συμβολή εις την μελέτη του αγροτικού σπιτιού
 • Η θέσις του ελληνικού χωριού
 • Αγροτικαί κατασκευαί και εγκαταστάσεις, Αθήναι 1959 (σελ. 430)
 • Η οργάνωσις του χωριού
 • Το αγροτικό σπίτι από υγιεινής απόψεως
 • Προσφυγική αγροτική στέγασις και ψυχικού περιβάλλοντος
 • Το παλάτι της Παλαιολογίνας (1977 σελ. 32)
 • Αναδρομή στην παράδοση Αθήνα (1982, σ. 72)
 • Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Αναγέννησις και η κακοποίησή της.
 • Αθήναι: Παρελθόν και Μέλλον (Αθήνα, 1985)

Κτίσματα

ΝΑΟΙ:

 • Αγία Σοφία, Ψυχικού
 • Παναγιά Παντοβασίλισσα (1947 -1956)
 • Αγία Ειρήνη (Πασαλιμάνι)

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ:

 • Εργοστάσιο Βιοσώλ (Πειραιώς 254, σήμερα: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)
 • Η αγορά της Χαλκίδας (συμπλήρωση 1931 σε ρυθμό Bauhaus)
 • Κινηματογράφος «Άστρον», Αμπελόκηποι.

ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ:

 • Παλαιό Πανεπιστήμιο, Πλάκα.
 • Κτήριο Κωστή Παλαμά
 • Κατοικία Κολοκοτρώνη (Λιμπόβιτσι)
 • Ειδικός σύμβουλος του Θ. Αγγελόπουλου για την ανακαίνιση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Μιλούσε: Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια. Η κηδεία του έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών Δημοσία Δαπάνη.

Ο Σόλων Κυδωνιάτης και η HEPTAPOLIS

Ο Παύλος Πισσάνος, ο οποίος από το έτος 1981 αγωνιζόταν να συγκεντρώσει τους κατάλληλους επώνυμους επιστήμονες, καλλιτέχνες, οικονομικούς παράγοντες και άλλους, προκειμένου να δημιουργήσει μία κατάλληλη ομάδα προσωπικοτήτων που θα αποτελούσαν τα ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, συνάντησε γα πρώτη φορά τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Ακαδημαϊκό Σόλωνα Κυδωνιάτη, στο σπίτι του, στο Κολωνάκι, τον Μαΐο του 1982, προβαίνοντας στην πρόταση να γίνει ιδρυτικό μέλος μαζί και η σύζυγός του Ζανέτ στο Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Την ίδια ημέρα, μετά από πολύωρη συζήτηση που αφορούσε στην περιγραφή του οράματος να δημιουργηθεί Σωματείο που θα πλαισίωνε και θα προωθούσε την ιδέα της HEPTAPOLIS, ενός οράματος πνευματικής, οικονομικής και κτηριακής αναγέννησης της Ελλάδος, ο Σόλων Κυδωνιάτης και η σύζυγός του Ζανέτ, επείσθησαν και δήλωσαν ότι η περιγραφή του έργου ανταποκρινόταν πλήρως στις προσδοκίες τους.

Το Σωματείο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1984 με 185 ιδρυτικά μέλη από πολλές περιοχές του κόσμου. Ο Σόλων Κυδωνιάτης έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ από την έναρξη λειτουργίας του Σωματείου, τιμήθηκε με το «χρυσό μετάλλιο ΟΛΥΜΠΟΣ» για την συμβουλευτική προσφορά του σε επί μέρους αρχιτεκτονικά ζητήματα, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του, είχε αποκτήσει το χρίσμα του επίτιμου Προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου.

Ο Σόλων και η σύζυγός του Ζανέτ Κυδωνιάτη, εργάσθηκαν με εξαιρετικό ζήλο, στην διαμόρφωση του ιδεολογικού προσανατολισμού της HEPTAPOLIS. Επικεφαλής μίας εκλεκτής ομάδας από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, πολεοδόμους και χωροτάκτες που αποτελούσαν την ομάδα των συμβούλων του εμπνευστή της HEPTAPOLIS Παύλου Πισσάνου και μετά από ατελείωτες διαβουλεύσεις, ειδικά συμβούλια και ανταλλαγές απόψεων για τον σχεδιαστικό και δομικό τρόπο που έπρεπε η HEPTAPOLIS να έχει, ανταποκρινόμενη στους πυθαγόρειους τύπους σχεδίων πόλεων, όπως είχαν διαμορφωθεί από τους Πυθαγόρειους στον Κρότωνα της Ιταλίας τον 6ο αιώνα π.Χ.

Ο Σόλων Κυδωνιάτης βοήθησε στην συγκρότηση όλων των απαραίτητων βοηθημάτων προκειμένου ο Παύλος Πισσάνος να προβεί στον τελικό σχεδιασμό της Πόλης των Εθνών του κόσμου. Τονίζεται ιδιαίτερα και η συμβολή του μαθηματικού Ιπποκράτη Δάκογλου, ειδικού μελετητή των Πυθαγορείων, στην συγκρότηση και οργάνωση των απαραίτητων πληροφοριών, ο οποίος με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο προς την Ιδέα της HEPTAPOLIS, συνεργάστηκε με τον Σόλωνα Κυδωνιάτη καθώς και με τον Ακαδημαϊκό και καθηγητή της Φιλοσοφίας κ. Ευάγγελο Μουτσόπουλο, σε θέματα των Σχολών της HEPTAPOLIS.

Ο Παύλος Πισσάνος με την μοναδική συλλογή πληροφοριών που είχε στα χέρια του, με την απόλυτη αποδοχή που είχε από τους επίσης οραματιστές συνεργάτες του, μετά πάροδο τριών ετών, ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό της HEPTAPOLIS, βασισμένο στα αρχέτυπα του Λόγου της Χρυσής Τομής, της Αναλογίας και της Συμμετρίας.

Ο Σόλων Κυδωνιάτης, μαζί πάντα και με τη συμβολή της συζύγου του Ζανέτ, βοήθησε με το Ακαδημαϊκό του κύρος την συγκρότηση επτά Παγκόσμιων Συνεδρίων του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ στην Ελλάδα την Βαυαρία, την Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα η ιδέα της HEPTAPOLIS ως Παγκόσμιου Κέντρου Γραμμάτων, Τεχνών , Τεχνολογίας και Επιστημών να κυκλοφορήσει στις φλέβες της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας και να απασχολήσει τους φιλέλληνες και ελληνιστές του κόσμου.

Ο Σόλων Κυδωνιάτης, με την παρουσία του ως Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Ακαδημίας των Αθηνών, ως αρχιτέκτων κλασσικών δομών αρχαιοελληνικού τύπου, ως δάσκαλος, φίλος και συνάνθρωπος με όλα τα μέλη του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ πάντοτε παρών στις ζητούμενες λύσεις κάθε θέματος, καλόπιστος, οξυδερκής και με γενναίες αποφάσεις στήριξης της κλασσικής αρχιτεκτονικής, πέθανε στις 10 Μαρτίου του 2001, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκες αγαστής συνεργασίας, που θα οδηγούν πάντα τα μέλη του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ στον ευρύτερο δρόμο προόδου και δυναμικής, υπέρ των ιδανικών της μητέρας πατρίδας.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

1o Mέρος - Αρχιτεκτονική - Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Αναγέννηση και η κακοποίηση της

1
Ενότητα 1
2
1o Mέρος – Αρχιτεκτονική – Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Αναγέννηση και η κακοποίηση της
12 questions