Ο Σόλων Κυδωνιάτης και η HEPTAPOLIS
Ο Παύλος Πισσάνος, ο οποίος από το έτος 1981 αγωνιζόταν να συγκεντρώσει τους κατάλληλους επώνυμους επιστήμονες, καλλιτέχνες, οικονομικούς παράγοντες και άλλους, προκειμένου να δημιουργήσει μία κατάλληλη ομάδα προσωπικοτήτων που θα αποτελούσαν τα ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, συνάντησε γα πρώτη φορά τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Ακαδημαϊκό Σόλωνα Κυδωνιάτη, στο σπίτι του, στο Κολωνάκι, τον Μαΐο του 1982, προβαίνοντας στην πρόταση να γίνει ιδρυτικό μέλος μαζί και η σύζυγός του Ζανέτ στο Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Την ίδια ημέρα, μετά από πολύωρη συζήτηση που αφορούσε στην περιγραφή του οράματος να δημιουργηθεί Σωματείο που θα πλαισίωνε και θα προωθούσε την ιδέα της HEPTAPOLIS, ενός οράματος πνευματικής, οικονομικής και κτηριακής αναγέννησης της Ελλάδος, ο Σόλων Κυδωνιάτης και η σύζυγός του Ζανέτ, επείσθησαν και δήλωσαν ότι η περιγραφή του έργου ανταποκρινόταν πλήρως στις προσδοκίες τους.
Το Σωματείο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1984 με 185 ιδρυτικά μέλη από πολλές περιοχές του κόσμου. Ο Σόλων Κυδωνιάτης έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ από την έναρξη λειτουργίας του Σωματείου, τιμήθηκε με το «χρυσό μετάλλιο ΟΛΥΜΠΟΣ» για την συμβουλευτική προσφορά του σε επί μέρους αρχιτεκτονικά ζητήματα, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του, είχε αποκτήσει το χρίσμα του επίτιμου Προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου.
Ο Σόλων και η σύζυγός του Ζανέτ Κυδωνιάτη, εργάσθηκαν με εξαιρετικό ζήλο, στην διαμόρφωση του ιδεολογικού προσανατολισμού της HEPTAPOLIS. Επικεφαλής μίας εκλεκτής ομάδας από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, πολεοδόμους και χωροτάκτες που αποτελούσαν την ομάδα των συμβούλων του εμπνευστή της HEPTAPOLIS Παύλου Πισσάνου και μετά από ατελείωτες διαβουλεύσεις, ειδικά συμβούλια και ανταλλαγές απόψεων για τον σχεδιαστικό και δομικό τρόπο που έπρεπε η HEPTAPOLIS να έχει, ανταποκρινόμενη στους πυθαγόρειους τύπους σχεδίων πόλεων, όπως είχαν διαμορφωθεί από τους Πυθαγόρειους στον Κρότωνα της Ιταλίας τον 6ο αιώνα π.Χ.
Ο Σόλων Κυδωνιάτης βοήθησε στην συγκρότηση όλων των απαραίτητων βοηθημάτων προκειμένου ο Παύλος Πισσάνος να προβεί στον τελικό σχεδιασμό της Πόλης των Εθνών του κόσμου. Τονίζεται ιδιαίτερα και η συμβολή του μαθηματικού Ιπποκράτη Δάκογλου, ειδικού μελετητή των Πυθαγορείων, στην συγκρότηση και οργάνωση των απαραίτητων πληροφοριών, ο οποίος με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο προς την Ιδέα της HEPTAPOLIS, συνεργάστηκε με τον Σόλωνα Κυδωνιάτη καθώς και με τον Ακαδημαϊκό και καθηγητή της Φιλοσοφίας κ. Ευάγγελο Μουτσόπουλο, σε θέματα των Σχολών της HEPTAPOLIS.
Ο Παύλος Πισσάνος με την μοναδική συλλογή πληροφοριών που είχε στα χέρια του, με την απόλυτη αποδοχή που είχε από τους επίσης οραματιστές συνεργάτες του, μετά πάροδο τριών ετών, ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό της HEPTAPOLIS, βασισμένο στα αρχέτυπα του Λόγου της Χρυσής Τομής, της Αναλογίας και της Συμμετρίας.
Ο Σόλων Κυδωνιάτης, μαζί πάντα και με τη συμβολή της συζύγου του Ζανέτ, βοήθησε με το Ακαδημαϊκό του κύρος την συγκρότηση επτά Παγκόσμιων Συνεδρίων του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ στην Ελλάδα την Βαυαρία, την Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα η ιδέα της HEPTAPOLIS ως Παγκόσμιου Κέντρου Γραμμάτων, Τεχνών , Τεχνολογίας και Επιστημών να κυκλοφορήσει στις φλέβες της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας και να απασχολήσει τους φιλέλληνες και ελληνιστές του κόσμου.
Ο Σόλων Κυδωνιάτης, με την παρουσία του ως Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Ακαδημίας των Αθηνών, ως αρχιτέκτων κλασσικών δομών αρχαιοελληνικού τύπου, ως δάσκαλος, φίλος και συνάνθρωπος με όλα τα μέλη του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ πάντοτε παρών στις ζητούμενες λύσεις κάθε θέματος, καλόπιστος, οξυδερκής και με γενναίες αποφάσεις στήριξης της κλασσικής αρχιτεκτονικής, πέθανε στις 10 Μαρτίου του 2001, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκες αγαστής συνεργασίας, που θα οδηγούν πάντα τα μέλη του Σωματείου ΟΛΥΜΠΟΣ στον ευρύτερο δρόμο προόδου και δυναμικής, υπέρ των ιδανικών της μητέρας πατρίδας.