2o Mέρος – Αριστοτελική Φιλοσοφία

Τα έργα του Αριστοτέλη είναι πολλά. Ο μεγάλος αυτός διανοητής, που φρόντισε και συνέλεξε τα βιβλία και τα βοηθήματα της πνευματικής ενασχόλησης του πατέρα του, μέσα από τη μελέτη των οποίων συνέταξε την προσωπική του εργογραφία, μπόρεσε και μετέφερε τη φιλοσοφία στην επιστήμη και την επιστήμη στη φιλοσοφία με αποτέλεσμα να αποτελέσει το μεγαλύτερο παιδευτικό φαινόμενο όλων των εποχών.

23 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 310 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 248 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 223,2 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

2ο Μέρος – Αριστοτελική Φιλοσοφία

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 41,3 €

Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα έργα του Αριστοτέλη είναι πολλά.

Ο μεγάλος αυτός διανοητής, που φρόντισε και συνέλεξε τα βιβλία και τα βοηθήματα της πνευματικής ενασχόλησης του πατέρα του, μέσα από τη μελέτη των οποίων συνέταξε την προσωπική του εργογραφία, μπόρεσε και μετέφερε τη φιλοσοφία στην επιστήμη και την επιστήμη στη φιλοσοφία με αποτέλεσμα να αποτελέσει το μεγαλύτερο παιδευτικό φαινόμενο όλων των εποχών.

Σήμερα τα βιβλία του Αριστοτέλη, χωρίζονται σε 5 ομάδες:

Τα λογικά, τα μεταφυσικά, τα φυσικά, τα ηθικά και τα πολιτικά.

Πρέπει ακόμα να τονισθεί ότι η μέθοδος της φιλοσοφίας που εφήρμοζε ο Αριστοτέλης στα έργα του, είναι φανερά διαφορετική από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα στα δικά του έργα.

Από τη μια μεριά είναι η Διαλεκτική στην ομαλή της εκδήλωση, γιατί επιδιώκει να αναλύσει σωστά τις έννοιες και από την άλλη πλευρά είναι η Εμπειρική, γιατί επιδιώκει με την έντονη παρατήρηση των φαινομένων του κόσμου, να οικοδομήσει την έννοια της φιλοσοφίας.

Παρατηρούμε ακόμη ότι, ο Αριστοτέλης δίνει την προσωπική του διάσταση στην Ιστορικότητα των φαινομένων.

Με το έμπειρο μάτι του παρατηρεί τις εξελικτικές διαδοχές στις εκδηλώσεις των ειδών στην γραμμική τους διάσταση.

Οι πρόδρομοι που καθορίζουν τις ανιούσες εξελίξεις των ειδών, τον απασχολούν ιδιαίτερα, προσέχοντας πάντα, να μη μεταφέρει έννοιες που καταργούν την περιχαράκωση του κάθε είδους αποκλειστικά στον εαυτό του.

Τα είδη είναι δοσμένα από το Θεό, ανήκουν σε ξεχωριστή δομή το κάθε ένα από αυτά και οι εξελίξεις πραγματοποιούνται μόνο μέσα σε κάθε είδος, χωρίς αυτό να μεταλλάσεται σε άλλο είδος.

Με αυτές τις επαναστατικές αλλά τεκμηριωμένες ιδέες, ο Αριστοτέλης αναγνωρίσθηκε στο πέρασμα του χρόνου, ως ο πατέρας της Ιστορικής Επιστήμης της Φύσης και του κόσμου.

Βιογραφία

Ο Δρ. Στάνλεϋ Σφήκας γεννήθηκε το 1942 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Θρησκείας, Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολις. Μετά το πτυχίο Β.Α. του στη Φιλοσοφία και την αγγλική γλώσσα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, προχώρησε τόσο σε Μ.Α. και διδακτορικό στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Το πρόβλημα της εξατομίκευσης στην αριστοτελική μεταφυσική».

Ο Δρ. Stanley Σφήκας έχει διδάξει σε διάφορα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων του Brooklyn College, του City University της Νέας Υόρκης, το Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης της Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, και το Αμερικανικό Κολέγιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Δρ. Stanley Σφήκας έχει επίσης δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και βιβλία και υπήρξε κριτικός της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Υπήρξε ο κριτικός βιβλίου για το διεθνές περιοδικό, Φιλοσοφικής Έρευνας. Έχει, επίσης, διατελέσει εκπαιδευτικός σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

Ως καθηγητής  Δημόσιας εκπαίδευσης στη Αθηναϊκή Ακαδημαϊκή κοινότητα, ο Δρ. Stanley Σφήκας έχει παραδώσει πάνω από 150 δημόσιες διαλέξεις από το 1986 και έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στην ελληνική τηλεόραση ως Ακαδημαϊκός εκπρόσωπος.

Εκτός από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του, έχει μεταφράσει, από το 1995 μέχρι σήμερα, τα σενάρια επτά ιστορικών ταινιών και 35 αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ. Ήταν επίσης ο Φιλοσοφικός Σύμβουλος σε διάφορες παραγωγές.

Ο Δρ. Stanley Σφήκας εμφανίστηκε σε 12 τηλεοπτικά επεισόδια του ντοκιμαντέρ «Από τον Αριστοτέλη στον Hawking», Κιν/κές Παραγωγές του Παύλου Πισσάνου, μιλώντας για τον Αριστοτέλη και την Αρχαία Ελληνική Κοσμολογία. Η σειρά που έχει μεταφραστεί και διανεμηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο προτάθηκε από τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών για το βραβείο Templeton 2008. Ο Δρ. Stanley Σφήκας είναι ο μεταφραστής της σειράς από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα.

Δημοσιεύσεις

 • 1986 “Aristotle’s Principle of Individuation” published inApeiron, Monash University, Australia.
 • 1990 “Aristotle on Individuation” published in Deucalion, Athens, Greece.
 • 1990 Solicited book review for the American Philosophical Association.

Published in the APANewsletter on Computer Use, Law, Medicine, Teaching.

Volume 89:3, «The Wake of Imagination” by Richard Kearney, University of Minnesota Press, 1989.

 • 1991 “Ousia, substratum, and matter.” In: Philosophical inquiry, 13 (1991): 38-47.
 • 1992 Book review forPhilosophical Inquiry: International Quarterly of The End of Life: The Case for Euthanasia, by J. Rachels, Oxford University Press
 • 1992-1994 Book review editor forPhilosophical Inquiry: International quarterly. Aristotelian University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece.
 • 1994 Official translator and philosophical consultant of screenplay for film and international television series: Orpheus and Eurydice starring Oliver Reed, produced by P. Pissanos Co. World Premiere: Nov. 8, 1997,  London Film Festival .
 • 1995 Adaptation of screenplay (Greek-English) and philosophical consultant for film and television series: The Gods of Olympus, produced by P. Pissanos Co.
 • 1996 Adaptation of screenplay (Greek-English) and philosophical consultant for film and television series: Deucalion’s Flood, a Pissanos production.
 • 1996 “Aristotle’s Principle of Individuation”, published inDeucalion, edited by Kitsopoulos.
 • 1997 Adaptation of screenplay and philosophical consultant for film and television series: Alexander the Great, a Pissanos production.
 • 1997 Orpheus and Eurydice by Stanley Sfekas, a book adapted from the film starring Oliver Reed.
 • 1998-1999 Adaptation of narrative (Greek-English) and philosophical consultant for a series of archaeological documentaries on Greece for cinematic and television historical productions referred to below under the auspices of the European Union Cultural Commission (Pissanos productions).
 1. THE ACROPOLIS OF ATHENS
 2. THE PARTHENON
 3. THE ACROPOLIS MUSEUM
 4. THE ANCIENT AGORA
 5. THE ROMAN AGORA
 6. THE TEMPLE OF POSEIDON
 7. THE ISLE OF AEGINA
 8. THE PARTHENON MARBLES
 9. THE FIREWALKERS
 10. EPIDAURUS
 11. THE TOMB OF AGAMMEMNON
 12. VISITING CORINTH
 13. ANCIENT OLYMPIA
 14. THE ORACLE AT DELPHI
 15. THE DELPHI MUSEUM
 16. MOUNT OLYMPUS
 17. A WALKING TOUR OF THE PLAKA
 18. EARLY GREEK COSMOLOGY [2000]
 19. FROM ARISTOTLE TO HAWKING [2001]
 20. EARLY GREEK MATHEMATICS [2002]
 21. ALEXANDER THE GREAT [2003]
 22. OLYMPIAD: 448 B.C. [2003]
 • 2004: Articles in the periodicalBusiness Partner, published by the American-Hellenic Chamber of Commerce:
 1. Ethical Guidelines
 2. Corporate Responsibility
 • 2004: Translation of cosmological work “Το Επόμενο Βήμα της Δημιουργίας” by Ioannis Tsatsaris; Epistos Publishing Company: The Next Step of Creation (Greek to English). Submitted to Vantage Press.
 • 2004: Translation of “Η Συλλογή του Πορταλάκη” by George Armaos (Greek to English). The Portalakis Collection.
 • 2005-2006: Translation of documentary television series: From Aristotle tοHawking; released Fall 2006; 12 episodes of 30 minutes.
 • 2006: Translation of the book version of From Aristotle to Hawking. Interviewed on Aristotelian Cosmology in Documentary Series: From Aristotle to Hawking In 12 episodes.

• 2011: The Laws of the Universe in Earthly and Heavenly Life by Paul Pissanos.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

2o Mέρος - Αριστοτελική Φιλοσοφία

1
Ενότητα 2 – Πολιτική
2
2o Mέρος – Αριστοτελική Φιλοσοφία
13 questions