4 out of 5
4
6 reviews

2o Mέρος – Η επανάσταση της συναρμολόγησης και οι μοριακοί αντιγραφείς

Μοναδικό τόσο για το ύφος όσο και για την ουσία του, το μάθημα αυτό αναγνωρίζεται σήμερα ως το βασικό έργο στη νανοτεχνολογία και έχει προσπορίσει στον Drexler τον τίτλο του «Πατέρα της Νανοτεχνολογίας».

22 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 380 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 304 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 273,6 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

2ο Μέρος – Η επανάσταση της συναρμολόγησης και οι μοριακοί αντιγραφείς

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 43,4 €

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – Πρόβλεψη και σχεδιασμός

 1. Εισαγωγή
 2. Οι παγίδες της πρόβλεψης
 3. Επιστήμη και νόμος της φύσης
 4. Επιστήμη εναντίον τεχνολογίας
 5. Το μάθημα του Λεονάρντo
 6. Η επανάσταση της συναρμολόγησης

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 – Μηχανές αφθονίας

 1. Εισαγωγή
 2. Εντυπωσιακοί αντιγραφείς
 3. Μοριακοί αντιγραφείς
 4. Μόρια και ουρανοξύστες

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Αρχικά το μάθημα αυτό δημοσιεύτηκε σε βιβλίο το 1986 με τίτλο Οι Μηχανές Δημιουργίας του K. Eric Drexler.

Στο μάθημα αυτό περιλαμβάνονται τα θεωρητικά θεμέλια για το σύγχρονο πεδίο της νανοτεχνολογίας και διατυπώνονται οι εκπληκτικές δυνατότητες και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη Μηχανική σε μοριακή κλίμακα.

Μοναδικό τόσο για το ύφος όσο και για την ουσία του, το μάθημα αυτό αναγνωρίζεται σήμερα ως το βασικό έργο στη νανοτεχνολογία και έχει προσπορίσει στον Drexler τον τίτλο του «Πατέρα της Νανοτεχνολογίας».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ

Ο Kim Eric Drexler είναι Αμερικανός μηχανικός, περισσότερο γνωστός για τις μελέτες του δυναμικού της μοριακής νανοτεχνολογίας (MNT) από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Η διδακτορική του διατριβή του 1991 στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης αναθεωρήθηκε και δημοσιεύτηκε ως το βιβλίο Nanosystems: Molecular Machinery Manufacturing and Computation (1992), το οποίο έλαβε το βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών για το καλύτερο βιβλίο Επιστήμης υπολογιστών του 1992.

Ο Eric Drexler επηρεάστηκε έντονα από τις ιδέες για τα όρια στην ανάπτυξη, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, αναζήτησε κάποιον που εργαζόταν σε εξωγήινους πόρους. Βρήκε τον Gerard K. O’Neill του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, έναν φυσικό διάσημο για την εργασία του στους δακτυλίους αποθήκευσης για επιταχυντές σωματιδίων και το έργο του – ορόσημο για την έννοια του διαστημικού αποικισμού. Ο Drexler συμμετείχε σε θερινές μελέτες της NASA για διαστημικές αποικίες το 1975 και το 1976. Κατασκεύασε μεταλλικές μεμβράνες πάχους μερικών δεκάδων νανόμετρων για να δείξει τις δυνατότητες των ηλιακών πανιών υψηλής απόδοσης.

Ήταν ενεργός στην πολιτική του Διαστήματος, βοηθώντας την L5 Society να νικήσει τη Συνθήκη της Σελήνης το 1980. Εκτός από τα καλοκαίρια που δούλευε για τον O’Neill, κατασκευάζοντας πρωτότυπα στοιχεία μαζικής οδήγησης, ο Drexler παρέδωσε εργασίες στα τρία πρώτα συνέδρια Space Manufacturing στο Princeton. Τα έγγραφα του 1977 και του 1979 συντάχθηκαν από κοινού με τον Keith Henson και εκδόθηκαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στα δύο θέματα, την κατασκευή ατμιστικής φάσης και τα διαστημικά θερμαντικά σώματα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Drexler άρχισε να αναπτύσσει ιδέες για τη μοριακή νανοτεχνολογία (MNT). Το 1979, συνάντησε την προκλητική ομιλία του Richard Phillips Feynman το 1959 «Υπάρχει άφθονο δωμάτιο στο κάτω μέρος». Το 1981, ο Drexler έγραψε ένα σημαντικό ερευνητικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε από την PNAS, “Molecular engineering: Μία προσέγγιση στην ανάπτυξη γενικών ικανοτήτων για μοριακό χειρισμό”. Αυτό το άρθρο αναφέρεται περισσότερες από 620 φορές κατά τα επόμενα 35 χρόνια.

Ο όρος «Νανοτεχνολογία» επινοήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο, Norio Taniguchi το 1974 για να περιγράψει την ακριβή κατασκευή υλικών με ανοχές νανομέτρων, και ο Drexler χρησιμοποίησε εν αγνοία του έναν σχετικό όρο στο βιβλίο του “Μηχανές Δημιουργίας: Η επερχόμενη εποχή της Νανοτεχνολογίας” για να περιγράψει αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως μοριακή νανοτεχνολογία (MNT). Σε αυτό το βιβλίο, πρότεινε την ιδέα ενός «συναρμολογητή» νανοκλίμακας που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του εαυτού του και άλλων αντικειμένων αυθαίρετης πολυπλοκότητας.

Δημοσίευσε επίσης για πρώτη φορά τον όρο «Γκρίζο γκάζι» για να περιγράψει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν μια υποθετική αυτοαναπαραγόμενη μοριακή νανοτεχνολογία βγει εκτός ελέγχου. Στη συνέχεια προσπάθησε να διευκρινίσει τις ανησυχίες του σχετικά με τους αυτοαναπαραγόμενους μηχανισμούς εκτός ελέγχου και να υποστηρίξει ότι η μοριακή κατασκευή δεν απαιτεί τέτοιες συσκευές. Είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Future of Humanity, όπου επικεντρώνεται στην υπερευφυΐα.

 

 1. Εργογραφία
 • Engines of Creation (1986)
 • The Canvas of the Night (1990), Επιστημονική Φαντασία.
 • Unbounding the Future (1991).
 • Nanosystems: Molecular Machinery Manufacturing and Computation (1992).
 • Engines of Creation 2.0: The Coming Era of Nanotechnology – Updated and Expanded, K. Eric Drexler, 647 σελίδες, (Φεβρουάριος 2007).
 • Radical Abundance: How a Revolution in Nanotechnology Will Change Civilization, 7 Μαΐου 2013.
 • Reframing Superintelligence: Comprehensive AI Services as General Intelligence, K. Eric Drexler, (2019).

Στο μάθημα αυτό περιλαμβάνονται τα θεωρητικά θεμέλια για το σύγχρονο πεδίο της νανοτεχνολογίας και διατυπώνονται οι εκπληκτικές δυνατότητες και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη Μηχανική σε μοριακή κλίμακα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

2o Mέρος - Η επανάσταση της συναρμολόγησης και οι μοριακοί αντιγραφείς

1
3. Εισαγωγή
30
2
3. Οι παγίδες της πρόβλεψης
30
3
3. Επιστήμη και νόμος της φύσης
30
4
3. Επιστήμη εναντίον τεχνολογίας
30
5
3. Το μάθημα του Λεονάρντo
30
6
3. Η επανάσταση της συναρμολόγησης
30
7
4. Εισαγωγή
30
8
4. Εντυπωσιακοί αντιγραφείς
30
9
4. Μοριακοί αντιγραφείς
30
10
4. Μόρια και ουρανοξύστες
30
11
2o Mέρος – Μηχανές Δημιουργίας: Η επερχόμενη εποχή της Νανοτεχνολογίας
12 questions