4 out of 5
4
6 reviews

1ο Μέρος: Εισαγωγή – Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί στην Α. Μεσόγειο από το 1600 έως το 1200 π.Χ. και η σχέση τους με τη μυκηναϊκή διασπορά

Στο μάθημα αυτό σκιαγραφείται το γενικότερο  πολιτισμικό  καθώς και  γεωπολιτικό τοπίο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο διάστημα 1600-1200 π.Χ., το οποίο από πλευράς Ελληνικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζεται από την σχηματοποίηση και εξάπλωση του Μυκηναϊκού, αποδεδειγμένα πρώτου και κοινωνικοπολιτικά οργανωμένου και με όργανο γλωσσικής επικοινωνίας  Ελληνικού  πολιτισμού στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, εκ παραλλήλου με τη φάση της βαθμιαίας υποχώρησης του άλλου μεγάλου πολιτισμού στον ίδιο χώρο, ήτοι του Μινωικού που κυριαρχούσε εκεί πριν την εμφάνιση των Μυκηναίων.

22 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Αρχική αξία κόστους μαθήματος: 380 €.

Το ποσό αυτό μειώνεται ως ακολούθως:

Χορήγηση ειδικής έκπτωσης 20% στο σύνολο του μαθήματος.

Ποσό πληρωμής μετά την έκπτωση: 304 €

Εφάπαξ Πληρωμή – Early Entry (10%): 273,6 €

Μετά την εξόφληση του συνολικού ποσού, παρέχονται επιπλέον 2 μήνες δωρεάν εκμάθησης, για την πληρέστερη κατανόηση του Μαθήματος. Το κόστος απόκτησης του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι 99 ευρώ.

1ο Μέρος

Εισαγωγή – Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί στην Α. Μεσόγειο από το 1600 έως το 1200 π.Χ. και η σχέση τους με τη μυκηναϊκή διασπορά

Χρονική Διάρκεια: 1 Μήνας

Κόστος μαθήματος: 76 €

MAΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:

 1. ΣΚΟΠΟΣ – ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.
 2. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟ 1200 π.Χ.

MAΘΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:

 1. ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟ 1200 ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ.
 2. ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΥΚΗΝΑΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑΖΟΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η διδασκαλία του  Κύκλου της Ελληνικής Διασποράς  από το 1600-800 π.Χ. χωρίζεται σε οκτώ (8) μαθήματα διηρημένα  σε διδακτικές ενότητες κάθε μία των οποίων εξετάζει μία ομοιογενή ομάδα γεγονότων πάντα σε διαδραστική συνάφεια, σε μείζονα βαθμό, με τις υπόλοιπες  στο ίδιο μάθημα και, σε ήσσονα βαθμό, με τις άλλες ενότητες στα λοιπά μαθήματα.

Σκιαγραφείται το γενικότερο  πολιτισμικό  καθώς και  γεωπολιτικό τοπίο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο διάστημα 1600-1200 π.Χ., το οποίο από πλευράς Ελληνικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζεται από την σχηματοποίηση και εξάπλωση του Μυκηναϊκού, αποδεδειγμένα πρώτου και κοινωνικοπολιτικά οργανωμένου και με όργανο γλωσσικής επικοινωνίας  Ελληνικού  πολιτισμού στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, εκ παραλλήλου με τη φάση της βαθμιαίας υποχώρησης του άλλου μεγάλου πολιτισμού στον ίδιο χώρο, ήτοι του Μινωικού που κυριαρχούσε εκεί πριν την εμφάνιση των Μυκηναίων.

Σημείωση Διδάσκοντος: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που χρειάζονται ανάπτυξη, να σταλούν στο email:

heptapolis@avatar-e-learning.com

Ο Στέφανος Βογαζιανός-Roy είναι Ιστορικός-Εθνολόγος, απόφοιτος Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και Διδάκτωρ Συγκριτικής Εθνολογίας του Τμήματος Βιβλικών Μελετών και Πολιτισμών Εγγύς Ανατολής του Παν/μίου Γλασκώβης Μ. Βρετανίας.

Διετέλεσε Διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Παν/μίου με την ιδιότητα του Συγγραφέως και Κριτικού Διδακτικού Υλικού στο Τμήμα της Διασποράς του Ελληνικού Πολιτισμού, διδάσκει Business English  σε σεμινάρια  στελεχών επιχειρήσεων και κατέχει την ιδιότητα του  Μόνιμου  Μέλους  του  Γενικού Συμβουλίου του Παν/μίου Γλασκώβης.

Είναι συνεργάτης – αρθρογράφος  Ελληνικών και Διεθνών Ιστορικών Επιθεωρήσεων και Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης  συγγραμμάτων υποψήφιων για ένταξη στη βιβλιοθήκη του Παν/μίου Γλασκώβης  και διδακτικού υλικού του ιδίου Παν/μίου στον τομέα της πολιτισμικής και φυλετικής διαδραστικότητας φύλων της Α.Μεσογείου και Εγγύς Ανατολής κατά τους 13ο , 12ο  , 11ο  και 10ο αιώνες π.Χ.

Έχει παραδώσει ανακοινώσεις σε διεθνή Συνέδρια Βιβλικής Ιστορίας, Προϊστορίας Α. Μεσογείου  και Φιλοσοφίας της Ιστορίας ,μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αυτά στην Κατάνια της Ιταλίας το 1991, των Συμποσίων του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ στην Αθήνα το 2010 , 11 και 12 και της Σαγκάης και Ζενγκζού στην Κίνα το 2015.

Είναι  Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, των συνεδρίων του οποίου έχει συμπροεδρεύσει και στα έξι χρόνια της  δράσης του, και μέλος του Δ.Σ. του Παγκόσμιου Πνευματικού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ καθώς και Α’ Αντιπρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

 

Εργογραφία Διδάσκοντος

 1. “Η Επισήμανση της Διασποράς  Ελληνικών και Ελληνόφωνων Φυλετικών Στοιχείων στην Λεκάνη της Κεντροανατολικής Μεσογείου, κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όπως καταφαίνεται από την μελέτη Φιλολογικών και Αρχαιολογικών Πηγών», Αγαιοπελαγίτικα Θέματα, Ιστορική και Φιλολογική Επιθεώρηση για την Ιστορία του Αιγαίου, 40 ,σσ 4-5  και 41  σσ 4-5,  Αθήνα, 1994.
 2. “The Philistine Emergence and its Possible Bearing on the Appearance and Activities of Aegean Invaders in the East Mediterranean Area at the End of the Mycenaean Period “, Archaeologia Cypria , vol. 3, pp 22-34 , Nicosia, Cyprus, 1994
 3. The Philistines and their Aegean Connections, Ph.D thesis, Glasgow university,  Glasgow, Scotland, Great Britain, 1995.
 4. “ Οι Λαοί της Θάλασσας και οι Αρχαίοι Πολιτισμοί της Μεσογείου”,  CORPUS , 38 , σσ. 72-83, Αθήνα , 2002.
 5. “ Ο Ελληνισμός της Διασποράς  από το 1600 έως το 800 π.Χ. , Μαθήματα Θεματικής Ενότητας Ελληνισμός της Διασποράς Προγράμματος Σπουδών  Ελληνικός Πολιτισμός Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου , τόμος Α ,σσ. 43-68 , Πάτρα , 2002.
 6. «Περί Θεογονίας και Κοσμογονίας στην Μυθολογική Παράδοση του Ελλαδικού Χώρου», ΕΞΑΝΤΑΣ, περιοδική έκδοση της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων, 25, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2005, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2006 , σσ .58-63 και  26 , Μάρτιος -Ιούνιος 2006,  σσ. 92-96, Αθήνα .
 7. «Θεογονία , οι Μυθικές Απαρχές του Κόσμου», ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, 64, σσ . 10 – 23,  Αθήνα, 2007.
 8. «Οι Μύθοι της Θεογονίας , Αρχαιοελληνικές Αντιλήψεις για τη Γέννηση των θεών», ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, 74,  σσ . 94-109, Αθήνα, 2008.
 9. “ The Impact of Philosophy on Historical Research , The Mind of World Philosophy Day 2019, special World Philosophy Day 2019 edition with selective studies by prominent world scholars, University Malaysia Kelantan, pp 95-113, Kuala Lumpur, Malaysia, 2019.

Ο διδάσκων έχει κάνει επιστημονικές ανακοινώσεις σε ποικίλα Συνέδρια σε Ελλάδα ,Βρετανία και Ασία αναφορικά με τις πολιτισμικές και φυλετικές αλληλεπιδράσεις Ινδοευρωπαϊκών φύλων στην Ανατολική Μεσόγειο, Διαλέξεις σε μείζονα εκπαιδευτικά – πανεπιστημιακά Ιδρύματα Ελληνικά και διεθνή καθώς και σε σημαντικό αριθμό τηλεοπτικών-ραδιοφωνικών εκπομπών με σχετικό Ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στην περιοδική πολιτιστική επιθεώρηση της UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Στο μάθημα αυτό σκιαγραφείται το γενικότερο  πολιτισμικό  καθώς και  γεωπολιτικό τοπίο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο διάστημα 1600-1200 π.Χ., το οποίο από πλευράς Ελληνικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζεται από την σχηματοποίηση και εξάπλωση του Μυκηναϊκού, αποδεδειγμένα πρώτου και κοινωνικοπολιτικά οργανωμένου και με όργανο γλωσσικής επικοινωνίας  Ελληνικού  πολιτισμού στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, εκ παραλλήλου με τη φάση της βαθμιαίας υποχώρησης του άλλου μεγάλου πολιτισμού στον ίδιο χώρο, ήτοι του Μινωικού που κυριαρχούσε εκεί πριν την εμφάνιση των Μυκηναίων.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Τρόπος απόκτησης

Ο εκπαιδευόμενος που ολοκλήρωσε τη σπουδή του στο μάθημα που επέλεξε, έχει το δικαίωμα:

Α) Απόκτησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης μαθημάτων από την εταιρεία ACTA Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κόστος 99 ευρώ.

(ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

Acta_Basic
Acta_Expert
Acta_Advanced

Β) Απόκτηση Κότινου με: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των ακαδημαϊκών μαθημάτων του HEPTAPOLIS AVATAR e-Learning από την Μ.Κ.Ο. HEPTAPOLIS – ΤΡΙΛΟΓΙΑ. (ΣΗΜ. Η αποστολή του Πιστοποιητικού γίνεται με email.)

1ο Μέρος: Εισαγωγή - Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί στην Α. Μεσόγειο από το 1600 έως το 1200 π.Χ. και η σχέση τους με τη μυκηναϊκή διασπορά

1
ΣΚΟΠΟΣ – ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.
30
2
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟ 1200 π.Χ.
30
3
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1600 ΕΩΣ ΤΟ 1200 ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ.
30
4
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΥΚΗΝΑΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑΖΟΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ.
30
5
1o Mέρος – Ο Ελληνισμός της Διασποράς (από το 1600 ως το 800 π.Χ.)
6 questions