Διδάσκων: Ελένη Καρασαββίδου
Βιογραφία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Παιδαγωγική και κατόπιν ΜΜΕ στο ΑΠΘ. Επίσης, με υποτροφία του Παν/μίου του Nottingham σπούδασε Πολιτισμική Κοινωνιολογία.
Απέκτησε Μεταπτυχιακό στην Γλωσσική Πολιτισμική Παιδεία και Διδακτορικό στην θεματική «Λογοτεχνία και Ετερότητα».
Τιμήθηκε με Υποτροφία επίδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών κι έχει συμμετοχή σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.
Αρκετά άρθρα της δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά κι έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά κι εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι μέλος διάφορων κοινωνικών, και πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διδάσκει Διαπολιτισμική Αγωγή και Εκπαίδευση, κ.ά. στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ
Αλεξίου, Χρ., 2014, Το Ποιητικό Έργο της Ελένης Καρασαββίδου, Θέματα Λογοτεχνίας, Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2014.
Τα θέματα Λογοτεχνίας έχουν βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.
Ακόμη αφιέρωμα στο περιοδικό Ομπρέλα, τεύχος 52, Μάρτιος Μάιος 2001 από το πρόγραμμα παρουσίασης Νέων Λογοτεχνών υπό την αιγίδα και χορηγία του ΥΠΠΟ.
Ως ποιήτρια παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο Ποίησης της Πάτρας to 2010 από τον κ. Χρ. Αλεξίου, καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας στο University of Birmingham.
Ποικίλα άρθρα στην Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, το ιστορικό περιοδικό Αντί, Αυγή, Εποχή, Τύπος της Θεσσαλονίκης, στο έντυπο για την λογοτεχνία Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας και σε site όπως Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα, TVXS.gr Ελεύθερη Ζώνη, elzoni.gr, Language in Society (Book Review, Rutledge, Cambridge), καθώς και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΤ 3, ΕΡΑ, TV100, BBC, Deutche Welle συνέντευξη) με θέματα κυρίως σχετικά με πολιτιστικές παρεμβάσεις.
Έχει κάνει διάφορες ομιλίες σε Πολιτιστικούς χώρους.
Άρθρα και κείμενα σε περιοδικά όπως Θέματα Λογοτεχνίας, Σύγχρονη Εκπαίδευση, Οδός Πανός, Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου, Νουμάς, Ομπρέλα, Πνευματική Ζωή Νέα Σκέψη, Ρωγμές Fractal *συνέντευξη προς δημοσίευση κ.ά
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Έλαβε μέρος σε Συνέδρια εκπαίδευσης, λογοτεχνίας, επιστήμης και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εργογραφία
ΒΙΒΛΙΑ
- 2012 Ο Άβελ και ο Ίκαρος, Gutenberg, Τυπωθήτω
- 2005 Κλεψύδρα, Αθήνα εκδόσεις Πνευματική Ζωή
- 2007 Ο Θερβάντες σ’ Έσωσε, Αθήνα εκδόσεις Αλεξανδρή
- 2000 Ο Αρχαίος Λοιμός, εκδόσεις Ομπρέλα
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ
- 2013 Πρακτικά τριακοστού πρώτου συμποσίου ποίησης: Ποίηση και κρίση
- 2012 Θέματα παιδικής λογοτεχνίας
- 2011 Σύγχρονη εφηβική λογοτεχνία
- 2010 Εξουσία και δύναμη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία
- 2010 Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική
- 2004 Μπάιρον εναντίον Έλγιν
- 2002 Δεκατρείς νέοι συγγραφείς
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ/ WORKSHOP/ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Έχει διδάξει επί 3 χρόνια στο ΜΔΕ του ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ (2012, 2013, 2014).
Έχει παρουσιάσει εισήγηση στο Σεμινάριο για την Σημειολογία του Θεάτρου της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας) του Παν/μίου Αθηνών το 2017.
Είναι επιμορφώτρια του Προγράμματος Pestalozzi του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάνει σεμινάριο όπου διδάσκει σε εκπαιδευτικούς την «Φωνή των Θυμάτων», λογοτεχνικές αναφορές στα θύματα του ναζισμού.
Έχει διοργανώσει Workshop κι έχει χρηματίσει ως πρόεδρος σε Διεθνή Συνέδρια.
Πέρα από άλλες δράσεις, όπως λογοτεχνία για Μετανάστες και θέατρο για και με ΑΜΕΑ, έχει διοργανώσει και συνδιοργανώσει πάνω από 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως πχ στο Βαφοπούλειο υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την πρεσβεία της Νορβηγίας για τα 100 χρόνια του Ίψεν.
Έχει διοργανώσει το 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια του ΠΑΔΟΠ την ημερίδα «Αναγνώσεις της Εξορίας: η Μεταναστευτική Εμπειρία στην Ελλάδα μέσα από κείμενα μεταναστών», με την συμμετοχή ακαδημαϊκών και μεταναστών.
Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε πλήθος δραστηριοτήτων κι εκδηλώσεων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βιβλίου υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ του (τότε) ΥΜΑΘ και του ΣΕΚΒΕ (Σύνδεσμος Εκδοτών Β.Ε.)